Home » Activiteiten » Groninger erfgoedfair

Groninger fair ‘Erfgoed & Ambacht’ – 5 september

Op 5 september 2019 werd de eerste editie van de Groninger fair ‘Erfgoed & Ambacht’ gehouden, georganiseerd door Erfgoedloket Groningen en EPI-kenniscentrum. De fair speelde zich af in het openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum, een locatie met volop Groninger erfgoed. 

Aanleiding voor deze fair waren de vele vragen die leven onder bewoners en eigenaren van monumenten, karakteristieke en beeldbepalende panden met aardbevingsschade. Wij zijn dan ook blij dat we ruim 200 mensen hebben mogen verwelkomen om hun vragen te beantwoorden. De vragen, die zowel aan het Erfgoedloket en haar partners, als aan de restauratiespecialisten werden gesteld, liepen uiteen van: hoe weet ik of mijn pand karakteristiek is tot hoe gaat historisch kleuronderzoek in zijn werk. Maar ook vragen over bijvoorbeeld subsidieregelingen van het Rijk en de provincie.

Het was een unieke fair waar verschillende organisaties, instellingen en restauratie-vaklieden op het terrein van cultuur en erfgoed zich presenteerden en soms ook een demonstratie van hun vakmanschap gaven. Het ging dan bijvoorbeeld om een glazenier, restauratieschilder, smid en rietdekker.

Daarnaast hield het Erfgoedloket Groningen het reguliere inloopspreekuur met partners zoals Nationaal Restauratiefonds, Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, Bond Heemschut, Monumentenwacht, Nationaal Coördinator Groningen, gemeentes, provincie Groningen en anderen. 

De lezingen en workshops werden druk bezocht:

 • Workshop: Glas in lood solderen en glas snijden
  Door: Hein van der Water (restaurator, glasbewerker, glazenier) en Cedric de Vos (leerling glazenier)
 • Lezing: Praktijkvoorbeeld restauratie, schadeherstel en bouwkundig versterken
  Door Christiaan Velvis (bouwkundige Stichting Oude Groninger Kerken)
 • Lezing: Houtaantasting door insecten en schimmels en het bestrijden hiervan
  Door: Jaap Hoekstra (eigenaar Hoekstra Bedrijfshygiëne)
 • Lezing: Historisch metselwerk en voegwerk
  Door: Jacob Weessies (monumentenwachter)

Wat ons betreft was de fair een succes en wij hopen dan ook dat deze eerste editie het begin is van een mooie traditie. 
Heeft u interesse in een eventueel vervolg, neem dan contact op met het Erfgoedloket via info@erfgoedloketgroningen.nl

EPI-kenniscentrum verzorgt opleidingen en kennisactiviteiten vóór en in de aardbevingsregio. Bent u op zoek naar een partner om mét of voor u een maatwerkactiviteit te organiseren? Laat het ons weten via info@epi-kenniscentrum.org.

 

Kennis delen doen wij samen

In samenwerking met:

Blijf op de hoogte