Laden gebeurtenissen

« Alle gebeurtenissen

  • Deze gebeurtenis is voorbij.

Kenniscafé ‘Hoera, we hebben een toekomstvisie – wat nu?’

11 februari om 15:00 - 17:30

Op dinsdag 11 februari houdt het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen haar derde Kenniscafé in Café de Sleutel. Het onderwerp is dit keer: ‘Hoera we hebben een toekomstvisie – wat nu?’

Dit is een actueel thema. Consultaties vliegen je in Groningen om de oren. Op diverse plekken zijn, samen met bewoners, toekomstvisies gemaakt (denk aan Krewerd, Overschild of al langer geleden Onderdendam). Ook het Nationaal Programma Groningen heeft participatie hoog in het vaandel, zie het initiatief https://www.toukomst.nl/. De gemeente Groningen brengt democratische vernieuwing in praktijk. Allemaal prachtige ontwikkelingen. Maar in een aantal gevallen blijkt het moeilijk om die samenwerking tot een logisch en goed vervolg te brengen. Over dat probleem gaat dit kenniscafé. Het doel is om met sprekers en aanwezigen (waaronder ook onderzoekers met een interdisciplinaire achtergrond) in kaart te brengen en te analyseren: wat is er voor nodig om die burgerinitiatieven en toekomstvisies succesvol door te zetten?

Wat:          Kenniscafé
Datum:     dinsdag 11 februari 2020
Tijd:          15.00 – 17.30
Locatie:    Café de Sleutel, Noorderhaven 72, Groningen

We starten de middag met een boekpresentatie van Herman Damveld. Zijn boek ‘Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis’ wordt in het voorjaar uitgebracht en is een feitelijk en illustratief verslag over de gaswinning.

Daarna volgen twee lezingen gegeven door Jaap Jepma en Liesbeth van de Wetering. Jaap Jepma is directeur van Noordtij. Hij is actief als procesbegeleider in complexe processen tussen gemeenten en bewoners. Als procesbegeleider werkt hij aan de thema’s zoals energie, duurzaamheid, wonen, ruimtelijke ontwikkeling en samenleving. Hij zal zijn ervaringen op dit terrein delen. Liesbeth van de Wetering houdt zich bij de Gemeente Groningen bezig met Gebiedsgericht Werken & Democratische Vernieuwing. Liesbeth gaat meer vertellen over waarvoor en hoe mensen nu écht in beweging komen na opstellen van een toekomstvisie. Groningen experimenteert met verschillende manieren van zeggenschap voor burgers. Van Coöperatieve Wijkraad en Wijkdeal tot Wijkbedrijf. Allemaal voorbeelden waar denken en doen hand in hand gaan. En waar bewoners, gemeente en andere organisaties sámen eigenaar en vormgever zijn van het proces van plan tot uitvoering.

Rondom de lezingen is er ruimte voor discussie, geleid door Elles Bulder. Zij is als lector bij de Hanzehogeschool actief op dit gebied.

Programma

14.45     Inloop
15.00     Opening
15.10     Boekpresentatie Herman Damveld
15.30     Lezingen door Jaap Jepma en Liesbeth van de Wetering
17.00     Netwerkmoment en borrel

We zien jullie graag op 11 februari! Er is beperkt ruimte dus mocht je willen komen, meld je dan door een mail te sturen naar contact@kennisplatformleefbaar.nl.

Gegevens

Datum:
11 februari
Tijd:
15:00 - 17:30