Kennis delen doen wij samen

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Home » Opleidingen » Workshops voor de restauratie- en bouwbranche restauratieprofessionals

Workshops en lezingen voor de restauratie- en bouwbranche

Voor restauratieprofessionals

In het bevingsgebied wordt – vroeg of laat – gestart met het onderhouden en restaureren van monumenten met bevingsschade. Deze workshops/lezingen zijn dan ook bedoeld om de kennis en kunde op dit gebied te verhogen en worden gehouden op een locatie met een restauratieverhaal en toont vanuit de praktijk verschillende invalshoeken.

Je krijgt begrip voor de rollen van alle partijen die betrokken zijn bij onderhoud en restauratie, zoals aannemers, gemeenten, architecten of monumentenzorg.

De workshops/ lezingen zijn ontwikkeld door ROC Friese Poort i.s.m. Vereniging Restauratie Noord, Coöperatie Restauratie Noord, Restauratie Opleidings Projecten (ROP) Noord-Nederland en EPI-kenniscentrum.

Doelgroep

Restauratieprofessionals zoals uitvoerders, consulenten monumentenwacht, architecten en toezichthouders van gemeenten. Maximaal aantal deelnemers is 20.

Instroomniveau

Mbo

Duur

Vijf workshops en lezingen van twee uur, van 19.30- 21.30 uur.

Bijeenkomst 1 – Historisch onderzoek en welke keuzes zijn er?

Door: Janet Bosma (architectuurhistoricus en bouwhistoricus) en Astrid Siemer (interieur)architecte en monumentenadviseur)
Locatie: Openluchtmuseum Het Hoogeland – Warffum
Datum: 5 november 2019

Voordat men aan het werk kan om een gebouw/ monument te restaureren zijn er al keuzes en afwegingen gemaakt door de eigenaar/opdrachtgever, architect, adviseurs en de gemeente. Historisch onderzoek is hierbij van groot belang.

Vóór je concreet bezig gaat met de restauratiewerkzaamheden is het van cruciaal belang om te weten waarom – op welke basis – keuzes worden gemaakt en hoe deze tot stand komen. Wat mag er gedaan worden, wat niet? Welke ruimte heb je om eigen keuzes te maken? In deze workshop nemen Janet Bosma, architectuurhistoricus en bouwhistoricus van ArchTime, en Astrid Siemer (interieur)architect en monumentenadviseur van Bureau Siemer, je mee middels praktijkvoorbeelden.

Bijeenkomst 2 – Slim omgaan met de centen: financiële mogelijkheden, regelingen, projectkosten, calculaties en ramingen in (restauratie-)bouw 

Door: Eefje van Duin (projectleider Erfgoedloket, Libau) en Ina Roeterdink (Nationaal Restauratiefonds)
Locatie: Molukse kerk – Appingedam
Datum: 12 november 2019

Hoe maak je een goede raming voor een restauratieproject, in de wetenschap dat restaureren nu eenmaal duurder is dan reguliere bouw? En welke mogelijkheden zijn er qua financiering en subsidies?

Eefje en Ina helpen u op weg in het oerwoud van regelingen en subsidies en geven tips over ramingen maken qua manuren en materialen. En niet te vergeten; het meedenken met de opdrachtgever.

 

Bijeenkomst 3 – De noodzakelijke meerwaarde van de architect in restauratieprojecten

Door: Sjoerd Tasseron (DAAD architecten)
Locatie: DAAD – Paltz 21, 9411 PM Beilen
Datum: 19 november 2019

Momenteel werkt het architectenbureau aan een aantal complexe restauratie- en herbestemmingsopgaven in o.a. het aardbevingsgebied.

Als (restauratie)architect komt DAAD vaak tegen dat een opgave om meer gaat dan het conserveren/herstellen van een gebouw. Vaak spelen er veel meer aspecten: leefbaarheid, versterking, herbestemming, functionaliteit, verduurzaming, kostenbewustheid.

Als architect opereren ze als spil in multidisciplinaire teams met verschillende gebruikers/opdrachtgevers, overheden (gemeente, RCE, welstand) en verschillende specialisten/adviseurs. De basis van dit soort projecten is het maken van haalbaarheidsonderzoek waarin alle mogelijkheden worden verkend en gewaardeerd. Sjoerd licht aan de hand van een aantal projecten toe hoe deze processen eruit zien en hoe ze tot afgewogen beslissingen komen.

Bijeenkomst 4 – Verplaatsing en versterking, wat is mogelijk?

Door: Taco Bresser (directeur Bresser)
Locatie: Het Oude Kerkje – Garrelsweer
Datum: 26 november 2019

Bresser, als bedrijf, is gespecialiseerd in funderingsverbetering, aardbevingsbestendig maken, vijzelen en verplaatsen van uiteenlopende objecten in binnen- en buitenland. Directeur Taco Bresser geeft een lezing over het onderwerp ‘Duurzaam verplaatsen van erfgoed’. Wat komt daar allemaal bij kijken? Welke afwegingen worden gemaakt? Past ‘verplaatsen’ wel onder de noemer ‘restauratie? Maar ook, wat is er eigenlijk allemaal mogelijk? Want: kan niet, bestaat niet! Taco Bresser praat er graag met u over, op dinsdagavond 26 november.

Bijeenkomst 5 – Innovatieve restauratie van interieur Villa Barmerhoek

Door: Jan Harm Eppinga (Groninger Landschap) en Hans Klünder (M3Energie)
Locatie: Villa Barmerhoek, Doodstil
Datum: 3 december 2019

De villa is een rijksmonument en is in 1916 naar een ontwerp van architect R.B. Sleumer gebouwd. Door haar art nouveau- en chaletstijlkenmerken is deze voormalige burgemeesters-woning een opmerkelijke verschijning in Doodstil.

Als gevolg van de aardbevingen heeft de villa schade opgelopen. Samen met het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft Het Groninger Landschap afgelopen jaar gewerkt aan een integraal herstelplan van zowel herstel bevingsschade, versterking en achterstallig onderhoud. De werkzaamheden zijn nu afgerond en er zijn plannen om ook het interieur te restaureren en het woonhuismonument te verduurzamen, uiteraard met behoud van de monumentale waarden. Er wordt verteld over de aanpak van het project en hoe ver de verschillende onderzoeken zijn qua mogelijkheden om innovaties toe te passen zoals:

  • CO2 warmtepomp met gebruik van natuurlijk koudemiddel (CO2) en een hoogwater temperatuur verwarming zodat we gebruik blijven maken van de monumentale radiatoren
  • Innovatief isoleren van buitenschil door middel van reflectie
  • Innovatief opwekken en opslaan van energievraag
  • Innovatief monitoren en besturen van de energievraag
  • Innovatie over methodische werkmodel.

 

Aanmelden en kosten

De aanmelding voor deze serie workshops en lezingen is gesloten. Heeft u interesse in deze workshops? Stuur dan een mail naar info@epi-kenniscentrum.org. Dan houden wij u op de hoogte over een eventueel vervolg.

Download de folder

In samenwerking met:


Maatwerk

Op zoek naar maatwerkopleidingen of activiteiten?

Blijf op de hoogte