Restauratieworkshops en lezingen

  • Instroomniveau: mbo
  • Kosten: nader te bepalen
  • Duur: zes workshops en lezingen van circa drie uur
Home » Opleidingen » Workshops voor de restauratie- en bouwbranche restauratieprofessionals

Restauratieworkshops en lezingen: Verduurzaming van monumenten

Een uitdaging: verduurzaming van monumenten

Energietransitie en daarmee ook de verduurzaming van monumenten en beeldbepalende panden wordt belangrijker en komt ook steeds dichterbij.

Voor nieuwbouw is dat al een hele opgave, maar hoe doe je dat voor een pand met geschiedenis? Het is per slot van rekening niet zonder risico en met name de bouwhistorische waarden mogen nu en in de toekomst niet in het gedrang komen. Theoretische en algemene kennis komt meer en meer beschikbaar, maar hoe pas je die dan toe in jouw specifieke geval?

Om hier antwoord op te geven, maar meer nog om je bewust te maken, komt er een nieuwe serie workshops die de theoretische kennis omtrent verduurzamen vertaalt naar jouw specifieke situatie.

De workshops/ lezingen zijn ontwikkeld door ROC Friese Poort i.s.m.Coöperatie Restauratie Noord, Erfgoedloket Groningen, EPI-kenniscentrum met ondersteuning van Vereniging Groninger Monument Eigenaren.

 

Bewust worden van mogelijkheden en onmogelijkheden

Deze serie wordt georganiseerd door EPI-kenniscentrum, Erfgoedloket Groningen, ROC Friese Poort (noordelijk centrum erfgoedopleidingen) en Coöperatie Restauratie Noord, met ondersteuning van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren.

De basis is het kennis hebben van je eigen monument en de daarbij van toepassing zijnde mogelijkheden en ook onmogelijkheden. We bezoeken in deze reeks elke keer een aansprekend monument of beeldbepalend pand in de regio, waar we de theorie kunnen koppelen aan de werkelijkheid.

Iedere sessie begint met het je realiseren waar je staat, als het gaat om de historie en opbouw van het pand en wat er tot nu is gedaan qua verduurzaming. Daarbij maken we elke keer de vergelijking met de vorige locatiebezoeken.

We werken nu nog aan het programma om alle details rond te krijgen, als u uw mailadres aan ons doorgeeft houden wij u op de hoogte.

Zes workshops /lezingen van drie uur, van circa 17.00- 20.00 uur, op diverse locaties in de provincie op (onder voorbehoud) 7, 14, 21 april en 12, 19 en 26 mei 2020.

 

Onderwerp Door  Locatie  
Ken je monument en het signaleren van kansen in kader van verduurzaming. Annemarie de Groot, Erfgoedloket Groningen n.t.b. 
Dak: rietgedekt / pannendaken Roel Kranenborg, Dakdekkersbedrijf Garnwerd 

Pastorie Stedum (o.v.b.) 

 

Gevels, glas en kozijnen Siebe van Seijen, Adema architecten en Hein van de Water, SIO2 School met den bijbel, Bedum (o.v.b.) 
Wanden en vloeren Eefje van Duin, Libau Dorpshuis Siddeburen (o.v.b.) 
Installaties en ventilatie Wim Bulten, vastgoedondernemer Noorderbad Groningen (o.v.b.) 
Filosofie: Hoe ga jij met jouw monument om? Annemarie de Groot, Erfgoedloket Groningen en Martin Ettema, ervaringsdeskundige (bewoner 130 jaar oude woning Loppersum) Hotel Spoorzicht, Loppersum (o.v.b.) 

 

Doelgroep

Voor iedereen die interesse heeft in verduurzaming van monumenten.

 

Locatie

Elke workshop zal op een locatie die aansluit met het onderwerp gegeven worden. Deze zullen wij zo snel mogelijk bekend maken.

 

Kosten

Nader te bepalen.

 

Instroomniveau

Mbo

 

Duur

Zes workshops en lezingen van drie uur, van circa 17.00- 20.00 uur.

Aanmelden

De aanmelding voor deze serie workshops en lezingen opent binnenkort. Heeft u interesse in deze workshops? Stuur dan een mail naar info@epi-kenniscentrum.org. Dan houden wij u op de hoogte over een eventueel vervolg.

In samenwerking met:


Blijf op de hoogte