Avondworkshops over restauratie van monumenten met bevingsschade

Erfgoed verbindt ons met onze roots en draagt bij aan het typisch Gronings karakter. Regulier onderhoud maar ook herstel en versterking van onze monumenten staan echter onder druk. Hoogwaardig vakmanschap is nodig en dat is schaars. Daarnaast zijn de reguliere programma’s op het terrein van vakmanschap niet toereikend. Door een afnemende instroom in de opleidingen en de afwezigheid van goede trainingen en kennisdeling heeft EPI-kenniscentrum van erfgoed en vakmanschap een speerpunt gemaakt. Samen met de Vereniging Restauratie Noord (VRN) en ROC Friese Poort is er een reeks workshops ontwikkeld. Eén voor restauratieprofessionals zoals bijvoorbeeld uitvoerders, consulenten monumentenwacht, architecten en toezichthouders van gemeenten (start 18 okt 2018) en een reeks voor vakmensen en specialisten( start april 2019).

Gebrek aan kennis

In het bevingsgebied wordt – vroeg of laat – gestart met het onderhouden en restaureren van monumenten met bevingsschade. Nu al dreigen werken te stagneren vanwege het gebrek aan mensen met de juiste kennis. Deze workshops zijn dan ook bedoeld om de kennis en kunde op dit gebied te verhogen. Iedere workshop wordt georganiseerd op een locatie met een restauratie-verhaal en toont vanuit de praktijk verschillende invalshoeken.

Serie voor restauratieprofessionals en vakmensen en specialisten

De serie van 5 avondworkshops voor de restauratie- en bouwbranche start op 18 okt op een prachtige locatie: de Fraeylemaborg in Slochteren. Er zijn nog enkele plekken vrij, aanmelden graag z.s.m.

Het thema op 18 okt: samenwerking in de aardbevingsbestendige bouw. Gastdocenten: Jan Notebomer en Sake Holkema. Je krijgt begrip voor de rollen van alle partijen die betrokken zijn bij onderhoud en restauratie, zoals aannemers, gemeenten, architecten of monumentenzorg.

Op 1 november is het thema: BIM (Building Information Modelling) in een restauratieproject. Locatie: Fraeylemaborg. Gastdocenten: Kees Huising en Thomas Blom

-15 november: Historische verkenning en historisch onderzoek
-29 november: Uitwerken van een restauratie ontwerp
-13 december: Begeleiden van restauraties en onderhoud.

Voor vakmensen en specialisten start een serie van zes workshops in april 2019, meer info volgt z.s.m. via onze website. Meer informatie via www.epi-kenniscentrum.org of stuur een mail naar info@epi-kenniscentrum.org of bel 050-799 9910.

Meer informatie over deze workshops vindt u hier.

okt 2, 2018 | Activiteiten, Nieuws