BIM in één dag!

De wereld verandert als een speer op technologisch gebied, zo ook in de bouw. Steeds meer bedrijven in de bouwsector maken gebruik van digitale hulpmiddelen zoals BIM, het Bouw Informatie Model. Met behulp van regionaal investeringsfonds Fieldlab Practice heeft het Alfa-college een BIMlab ingericht. Een lokaal met de meest up-to-date krachtige software die nodig is om te BIM’men. Volgens BIM-expert Kees Huising is het een setting geworden waarin alle disciplines uit de bouwketen kunnen samenwerken.

Naast het opleiden van een nieuwe generatie studenten denkt Huising dat de bouwsector in de regio ook de vruchten kan plukken van het BIMlab. Zo organiseerde het Alfa-college samen met Bouwend Nederland onlangs de training BIM in één dag. Meer dan 10 bedrijven waren aanwezig en zijn enthousiast over de mogelijkheden van BIM. Op deze verkennende dag is aandacht besteed aan:

  • Welke rol kan BIM spelen in het bedrijf en wat betekent dit voor de verschillende functies?
  • Meerwaarde van BIM voor de klanten
  • Wat betekent BIM voor samenwerkende derde partijen?
  • Welke BIM-software heb je nodig?

De deelnemers hebben deze trainingen beoordeeld met een gemiddeld cijfer van bijna een 8!

Doorlopende leerlijn zorgt voor nog meer verdieping

Aansluitend op de training ‘BIM in één dag’ is een doorlopende leerlijn ontwikkeld door Bouwend Nederland, Hanzehogeschool en Fieldlab Practice. Deze bestaat uit een blok van 4 dagdelen met het thema BIM en de eerste softwarestappen In dit blok komt de basiskennis van het modelleren in Revit aan de orde en wordt er toegewerkt naar het universeel uitwisselen van het model in IFC. De Industry Foundation Classes standaard is een neutrale en open specificatie van bouwkundige objecten. Simpel gezegd is IFC een set van afspraken waarin staat hoe je muren, ramen, deuren, vloeren, daken enz. in een bestand op moet slaan. Het is een universeel databestand waar de verschillende disciplines samen in werken.

Voor de echte specialisten wordt naast het blok modelleren ook nog de minor Built ’BIM en de volgende stap´ aangeboden.

Speerpunten van de minor Built zijn BIM, Automation, Fabrication en programmering. Naast aandacht voor de technische kant van BIM krijgt ook het sociale aspect volop aandacht. Want een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines is essentieel. BIM wordt ook gebruikt in de installatie-, elektrotechniek en weg- en waterbouw. Ook bij het opnemen van aardbevingsschade wordt BIM gebruikt in de vorm van Pointcloud-metingen. Dit zijn metingen met een extreem hoge resolutie. Kortom, BIM heeft de toekomst en levert miljarden euro’s minder faalkosten op.

Voor meer informatie: Geert Berghuis, programmamanager Fieldlab Practice, 06- 13 70 59 86 of gh.berghuis@alfa-college.nl.

okt 17, 2019 | Activiteiten, Nieuws