De vele toepassingen van BIM, ook in het aardbevingsgebied.

Locatie Admiraal de Ruyterlaan was op 14 juni het toneel van een  BIM-bijeenkomst. Het Alfa-college organiseert deze bijeenkomsten een aantal keren per jaar, samen met partners uit het bedrijfsleven om de ontwikkelingen binnen BIM te belichten. Het publiek maakte op 14 juni kennis met sprekers die enkele van de vele toepassingen van het Building Information Modelling lieten zien, ook binnen het aardbevingsgebied.

EPI Kenniscentrum
Henk Huberts stelde zich voor als de nieuwe directeur van het EPI-kenniscentrum. Henk, die eerder werkzaam was binnen het Alfa-college, benadrukte dat EPI een veilig en mooiGroningen nastreeft. Om dit te bereiken is het cruciaal om kennis over aardbevingsbestendig bouwen met elkaar te delen. Dit betekent samenwerking met verschillende partners, zoals de Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool en het Alfa-college, maar ook het bedrijfsleven.

Geomaat
David van Dijk en zijn collega Ruben, van het bedrijf Geomaat, namen vervolgens het stokje over  om  iets te vertellen over wat zijn bedrijf doet, hoe het met BIM werkt en wat de ontwikkelingen op dit gebied zijn. ‘Geomaat is gespecialiseerd in alle typen metingen die te maken hebben met bouw, spoor, wegen, water en land. Ook werken we veel met BIM en vervaardigen we 3D-modellen die als basis voor een succesvol BIM-project kunnen worden gebruikt’, aldus David. Hij vervolgt: ’De grootste ontwikkeling die we zien op het gebied van BIM is toch wel het steeds goedkoper worden van goede scanners. We hebben nu een scanner van 35.000 euro en deze breekt de markt open. Zo worden 3D-modellen veel breder bereikbaar’.

De scanners spelen een grote rol in het aardbevingsgebied. Wanneer er gebouwen met aardbevingsschade worden gerenoveerd, zijn originele bouwtekeningen vanwege de verzakkingen niet meer accuraat. Een verzakte gevel staat er namelijk niet op. Een 3D-scan van een gebouw geeft bijvoorbeeld met een zeer kleine marge aan wat de mate van verzakking is. Door middel van BIM-software kunnen alle betrokken partijen in dit 3D-model, in dezelfde taal, in real-time aanpassingen maken.

Maquettes maken met BIM-software
Kees Huising, docent Bouwkunde van het Alfa-college, is samen met zijn studenten veel bezig met BIM:  ‘Het Alfa-college is echt een koploper op dit gebied’. Jason Luiken en Johannes Holwerda, twee studenten Bouwkunde die bijna klaar zijn met hun studie, lieten zien dat je met BIM-software prachtige maquettes kunt maken. Zij doen dat  met een lasercutmachine en gebruiken hout als materiaal. Dit heeft als voordeel dat het goedkoop en zeer snel te fabriceren is. De studenten inspireerden hun klasgenoten en al snel stond de hele klas in het FabLab bij de lasercutmachine. Dat het publiek onder de indruk was van de creaties, werd wel duidelijk. Meerdere bezoekers boden de studenten namelijk een baan aan.

Later dit jaar weer een nieuwe BIM-sessie, we houden u op de hoogte!

jul 13, 2017 | Activiteiten, Nieuws