Hard werken, maar met plezier!

Vrijdag, 8 maart 2019. Vandaag krijgen de deelnemers die de opleiding Aardbevingsbestendig ontwerpen en herstellen hebben gevolgd hun diploma. Natuurlijk kan het diploma ook worden opgestuurd, maar veel van de geslaagden komen speciaal naar Groningen voor de feestelijke uitreiking. Dat de deelnemers die moeite nemen geeft wel aan hoe belangrijk ze het vinden, want ze komen vanuit heel Nederland, waaronder Den Haag, Gouda, Almere en Deventer.

Zo maakt ook Theo Haamke de reis naar het Noorden. Met zijn vrouw komt hij vanuit Delft naar het gebouw van Hanzehogeschool Professionals en Bedrijven, waar de diplomering wordt gehouden.

Ir. Theo Haamke, architect BNA, werkt vijf dagen per week in ’t Groningse aardbevingsgebied. Nu voor de NAM, als bouwkundig ingenieur voor het afhandelen van de zesduizend ‘oude’ schades. Theo komt bij mensen over de vloer om te bekijken of er in de woningen sprake is van bevingsschade of niet.

 

“Het is soms lastig om aan te geven wat bevingsschade is en wat niet”

Tijdens zijn werk kwam hij tot de conclusie dat hij graag meer wil weten over de impact van aardbevingen op constructies. “Het is soms lastig aan te geven wat bevingsschade is en wat niet. Deze opleiding helpt je daarbij en je krijgt ook inzicht in wat de ondergrond doet met de gebouwen als er sprake is van aardbevingen, het is belangrijk dat goed te weten. En hoe je goede berekeningen kunt maken, waardoor je meer controle kunt uitoefenen op constructies”,  aldus Haamke.

Hij volgde eerst al de post bacheloropleiding Aardbevingen en diepe ondergrond van de Hanzehogeschool, maar Haamke is ambitieus en wilde zijn kennis nog verder verdiepen.

“De opleiding Aardbevingsbestendig ontwerpen en herstellen is meer toegespitst op versterking en constructie, daaraan had ik behoefte. Het geeft mij beter inzicht in de schades. Ik heb veel geleerd over o.a. grondmechanica, hoe reageert bijvoorbeeld metselwerk op bevingen etc.”

In de opleiding komt onder meer aan bod: kennis van dynamica, normen m.b.t. Eurocode 8 (aardbevingen), NPR 9998, diverse toepassingen van bouwmaterialen en constructies in het aardbevingsgebied m.b.t. metselwerk, staal, hout, beton, funderingsaspecten, modelleringssystemen en verschillende rekenvoorbeelden.

Zo krijg je kennis en vaardigheden die nodig zijn voor aardbevingsbestendige (ver)bouw- en herstelwerkzaamheden van bouwwerken en kunstwerken.

“De boeken gingen zelfs mee op vakantie”

Op de vraag of de opleiding, bestaande uit twee modules van elk zeven dagen pittig is, wordt met veel overtuiging geknikt, ook door de echtgenote van Theo. “De boeken gingen zelfs mee op vakantie”, zo zegt mevrouw Haamke. Theo vult aan: ”De lessen worden gepland in een tijdsbestek van circa drie maanden. Het vraagt zelfdiscipline en doorzettingsvermogen om naast je werk de lesstof door te nemen en het huiswerk te maken. Bovendien kost het ook tijd om de materie te begrijpen, erover na te denken en leren toe te passen.”

“Maar”, zegt Theo met een lach; “dit is een unieke opleiding en ik heb het met plezier gedaan!”

Inmiddels zitten we achter een kop koffie en een bonbon en schuift nog een deelnemer aan, Pascal Carree uit Den Haag. Hij beaamt de bevindingen van zijn studiegenoot. Pascal: “Het is een veelzijdige opleiding waarbij veel onderwerpen behandeld worden. Ik heb mijn kennis zeker verdiept.”

Het is mooi om te zien en te horen dat er goede contacten zijn ontstaan tussen de deelnemers. Ze hebben een app-groep aangemaakt, belden elkaar als het huiswerk vragen opriep en voordat de toetsen plaatsvonden kwam een groepje bij elkaar om samen de lesstof door te nemen en zaken te oefenen. En ook nu hebben ze nog contact.

We hopen dat we bij de volgende groep deelnemers ook weer zulke positieve reacties zullen krijgen. Bij voldoende deelname start op 3 oktober 2019 module 1 van Aardbevingsbestendig ontwerpen en herstellen. Meer informatie vindt u hier.

 

apr 8, 2019 | Activiteiten, Nieuws