Kinderen en jongeren hebben meer last van de aardbevingen in Groningen dan dat vaak wordt gedacht. Ze zijn angstig en voelen zich niet veilig. Hoe signaleer je als docent angstgevoelens bij leerlingen? Voelen ze zich onveilig? Zijn ze bang? En hoe maak je dit bespreekbaar? Dit alles staat centraal tijdens een speciale nascholing voor docenten op woensdag 15 april in Groningen, georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees hier het programma van deze nascholingsbijeenkomst Levensvragen in de klas bij ingrijpende gebeurtenissen (download pdf), voor o.a. docenten en (intern) begeleiders in het primair en voortgezet onderwijs.

Meer ongemak dan gedacht

Er zijn diverse aanleidingen om deze bijeenkomst te organiseren. Zo toonde onderzoek van dr. Elianne Zijlstra van de Rijksuniversiteit Groningen  ‘Een veilig huis, een veilig thuis?’ (download pdf) aan dat de impact van de Groningse aardbevingen op kinderen en jongeren vaak groter is dan wordt gedacht. Kinderen en jongeren laten echter niet altijd blijken dat ze er last van hebben. Zijlstra vertelt op 15 april over haar belangrijkste bevindingen en legt een link met de dagelijkse schoolpraktijk.

Verder onderzoekt de universiteit de rol van geestelijke verzorging bij rampen, speciaal in de aardbevingsregio. Een van de doelen van het onderzoek is om de professionele praktijk van geestelijk verzorgers te ondersteunen en te versterken, die sinds kort werkzaam zijn in de provincie Groningen. Melissa Dales is een van deze geestelijk verzorgers. Zij richt zich op de sociaal-economische gevolgen van de aardbevingen voor Groningers. Deze middag geeft ze een workshop voor leraren, waarin vragen centraal staan als:

  • Wat doet een ingrijpende gebeurtenis met jouw leerlingen?
  • Hoe signaleer je angstgevoelens bij kinderen en jongeren?
  • Hoe ga je het gesprek met ze aan over zulke persoonlijke levensvragen?

 

Trainingen voor docenten

Later dit jaar wil Melissa Dales trainingen gaan geven aan docenten in deze regio. De bijeenkomst op 15 april is daarop dan ook een goede voorbereiding. Dales wil graag van de docenten horen wat er leeft op de scholen en waar de docenten behoefte aan hebben. Inmiddels zijn er al tientallen aanmeldingen binnen voor deze bijeenkomst, maar er is nog zeker plaats voor belangstellenden.