Netwerken en kennis delen tijdens restauratieworkshops

Als EPI-kenniscentrum zitten we nog volop in de eerste reeks van de workshops voor de restauratie- en bouwbranche voor professionals, maar we vinden het wel de moeite waard om wat ervaringen en een webpagina met je te delen. Voor een korte impressie kun je hier een filmpje bekijken of lees gewoon verder!

In deze serie van vijf restauratieworkshops voor de restauratieprofessionals zoals bijvoorbeeld uitvoerders, consulenten monumentenwacht, architecten en toezichthouders van gemeenten komen diverse onderwerpen voorbij.

BIM toepassen in restauratie

Zo kwam in de tweede workshop het toepassen van BIM in een restauratieproject aan de orde. BIM is een waardevolle toevoeging omdat het extra informatie oplevert, bijvoorbeeld meer inzicht door 3D visualisaties, vermindering van bouwfouten en snellere communicatie met alle betrokkenen. Na afloop van de presentaties kregen gastdocenten Thomas Blom van pdb|design en Kees Huising van Alfa-college onze workshopsdeelnemers zelfs op de knieën, toen ze aan de gang gingen met de virtual reality en augmented realitybrillen. In de brillen was namelijk een gedetailleerde weergave van het koetshuis van de Fraeylemaborg in Slochteren geprojecteerd, waar deze workshop werd gehouden. Van balken tot fundering, er was veel te zien.

Websitepagina over restauratie

In de workshop ‘Historische verkenning en historisch onderzoek’ lichtten de enthousiaste sprekers Janet Bosma en Wouter van der Helm toe welke onderdelen er in een bouwhistorisch rapport voor erfgoed horen en waar je informatie daarover kunt vinden. Heel praktisch dus met vooral veel tips voor de deelnemers. Deze tips, linkjes, presentaties van de gastsprekers en andere relevante informatie bundelen we op een speciale pagina van onze website. Omdat we vinden dat voor iedereen deze informatie toegankelijk moet zijn, kennis delen is immers ons motto, verwijzen we je graag naar die pagina.

Verder merken we dat er tussen de deelnemers onderling steeds meer kennis en ervaringen worden uitgewisseld, en wellicht ook telefoonnummers! Prima, want daar zijn deze workshops immers voor bedoeld, het verhogen van de kennis en kunde m.b.t. het onderhouden en restaureren van monumenten met bevingsschade.

In de vierde en vijfde workshop gaan we in op het uitwerken van een restauratie-ontwerp en het begeleiden van restauraties en onderhoud.

Nieuwe serie voor vakmensen en specialisten

Voor deze workshops werken wij samen ROC Friese Poort, Vereniging Restauratie Noord (VRN) en Vereniging Restauratie Opleidingsprojecten (ROP). We zijn met hen al aan het nadenken over de inhoud en sprekers van de serie van zes nieuwe workshops voor vakmensen en specialisten. Die start in april 2019.

Iedere workshop wordt georganiseerd op een locatie met een restauratie-verhaal en toont vanuit de praktijk verschillende invalshoeken. Meer weten? Stuur een mail naar info@epi-kenniscentrum.org.

nov 26, 2018 | Activiteiten, Nieuws