Praktijklokaal warmtepompen moet zorgen voor extra vaklieden in installatiesector

Volle gangen in het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan in Groningen op 4 september! Het wemelde van de mensen vanwege de opening van het praktijklokaal warmtepompen door minister Wiebes. Het is dan ook een primeur, dit praktijklokaal.

Nieuwste technieken leren

In het praktijklokaal staan zes verschillende warmtepompen, van verschillende merken. Per jaar kunnen ongeveer 50 studenten van het Alfa-college trainen met de nieuwste technieken op het gebied van warmtepompen. Daarnaast leidt Installatiewerk Nederland in het centrum honderden medewerkers op uit de installatiebranche.

De aardbevingen in Groningen zorgen voor een versnelde opkomst van de warmtepomp. De komende jaren zullen dan ook duizenden cv-ketels vervangen worden door warmtepompen, zonneboilers en andere duurzame energiebronnen. Er zullen veel warmtepompmonteurs nodig zijn om deze klus te klaren.

Met het openen van het praktijklokaal benadrukte Wiebes het belang van goed opgeleide mensen om de energietransitie mogelijk te maken. De overheid wil vernieuwende, duurzame initiatieven uit de samenleving de ruimte geven om zo samen te werken aan een nieuwe, duurzame economie.

Green Deal 224

Het praktijklokaal is tot stand gekomen dankzij de Green Deal tussen overheid, het bedrijfsleven en onderwijs en wel Green Deal 224: Ontwikkeling Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken. Het doel hiervan is om samenhangende leer- en kwaliteitslijnen voor decentrale warmte- en koude technieken in te richten zodat installateurs kundig kunnen adviseren en installeren. Een ander doel is om de acceptatie van decentrale duurzame technieken binnen de installatiesector te stimuleren en zorgdragen voor een goede borging van de kwaliteit van duurzame installaties.

Concreet beoogde resultaten zijn dat de betrokken partijen in 2018 750 extra medewerkers binnen de installatiesector succesvol deel laten nemen aan het opleidingsprogramma. En dat er uiteindelijk 6000 extra gekwalificeerde medewerkers binnen de installatiesector voor warmtepomptechnieken zijn opgeleid.

Bekijk hier ook het filmpje van RTV Oog van de opening van het eerste warmtepomplokaal door minister Eric Wiebes.

okt 1, 2018 | Activiteiten, Nieuws