Laden gebeurtenissen

« Alle gebeurtenissen

 • Deze gebeurtenis is voorbij.

Inleiding Aardbevingen

20 september 2019

Algemeen

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Basiskennis van aardbevingen en van de effecten op gebouw en de mens zijn van belang voor het gebied en de bewoners, én voor elke professional die werkzaam is in het dossier. HanzePro heeft daarom voor professionals en geïnteresseerden de cursus Inleiding Aardbevingen ontwikkeld.

Na het volgen van de cursus

 • Hebt u kennis van geologie en het Groninger gasveld;
 • Hebt u kennis van het ontstaan van geïnduceerde aardbevingen en de gevolgen hiervan;
 • Weet u welke materialen en constructies meer en minder bestand zijn tegen aardbevingen;
 • Bent u in staat om de sociaal-maatschappelijke gevolgen in te schatten, te begrijpen en te bespreken en weet u welk effect een beving kan hebben op bewoners;
 • Hebt u een goed beeld van de verschillende actoren en
  bijbehorend krachtenveld..

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen.

De cursus ‘Inleiding Aardbevingen’ is onderdeel van de opleiding Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond.

Inhoud en opbouw

De onderwerpen geologie, aardbevingsbestendig bouwen en de sociaal maatschappelijke context staan centraal.

Binnen geologie wordt het ontstaan van aardgas, de opbouw van gasvelden, en de winning van gas besproken (waaronder het boren van de putten en het uitvoeren van boorgatmetingen).

Aangaande aardbevingsbestendig bouwen wordt een algemene en theoretische introductie gegeven op de aspecten die van belang zijn bij het ontwerpen van een aardbevingsveilig gebouw. Er wordt gekeken naar ervaringen in het buitenland en vergelijkingen getrokken met de bevingen in Groningen.

Als we naar de bevingen vanuit het sociaal-maatschappelijke perspectief kijken, zijn we geïnteresseerd in wat de bevingen betekenen voor de bewoners zelf, de waarde van hun woningen en welke effecten de bevingen hebben voor de leefbaarheid in de dorpen. Wie zijn de belanghebbenden, beïnvloeders en wat is het krachtenveld.

Andere vragen die worden behandeld:
Wat zijn de verschillen tussen natuurlijke en de door menselijke ingrijpen veroorzaakte aardbevingen? Waarom zijn de aardbevingen in Groningen anders dan in andere delen van de wereld? Verschillende eigenschappen van een gebouw spelen een belangrijke rol bij het gedrag van een bouwwerk op aardbevingsbelasting.
Daarnaast is aandacht voor de grenstoestanden waarop een gebouw in relatie tot aardbevingsbestendigheid beschouwd kan worden. Welke schade is acceptabel en wat zegt de wet?

Gespecialiseerde docenten

Diverse deskundigen uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs zijn betrokken bij de Inleiding Aardbevingen. Enkele van hen zijn:

 • Prof. Dr. Rien Herber, hoogleraar geo-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor werkte hij vele jaren in het bedrijfsleven. Rien houdt zich bezig met het optimaliseren van de winning van fossiele brandstoffen en het zoeken naar nieuwe, duurzame energiebronnen in de aarde;
 • Ir. Jelle Pama, hogeschooldocent aardbevingsbestendig ontwerper aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar als constructief ontwerpen / projectleider in de utiliteitsbouw bij diverse adviesbureaus in Nederland. Jelle houdt zich bezig met onderzoek in het kader van het aardbevingsbestendig versterken van gebouwen en is een verbinder tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven;
 • Drs. René van der Most, projectleider Jeugd, preventie en Public Health bij het Zorg Innovatie Forum Noord Nederland. Daarvoor werkte hij o.a. bij het Trimbos Instituut en de GGD Groningen. René is specialist op het gebied van preventie, zorg, psychische gezondheid, riskant gedrag, overheid en Public Health. Hij is boegbeeld, innovator en verbinder in dit vakgebied. In zijn lessen staat de sociaal-maatschappelijke context van aardbevingen centraal.

Klik op deze link voor meer informatie en om u aan te melden. U wordt doorverwezen naar de website van de Hanzehogeschool Groningen.

Gegevens

Datum:
20 september 2019

Locatie

Meerwold
Laan Corpus den Hoorn 300
Groningen,9728 JTNederland
+ Google Maps