Laden gebeurtenissen

« Alle gebeurtenissen

  • Deze gebeurtenis is voorbij.

Openbare EPI-kennissessie ‘De kracht van de Groninger dorpen’

22 mei om 14:00 - 17:00

Gratis

Op 22 mei a.s. houden wij weer een gratis, openbare EPI-kennissessie. Deze keer is het thema ‘De kracht van de Groninger dorpen’.

Terwijl grote stappen worden gezet in het aardbevingsdossier en de versterking als ‘top-down’ gebiedsopgave zichtbaar wordt, kiest het kabinet voor een snelle terugdringing van de gaswinning en staat de omvang van de versterkingsopgave ter discussie; wat nu?

Want de versterking zit inmiddels stevig verankerd aan gebiedsontwikkeling: de versterking van de regio als aantrekkelijk woon-, werk- en leefgebied.
Behoud en verandering van ruimtelijke kwaliteit van de dorpen en de mate van sociale cohesie in de dorpen krijgen daardoor een steeds prominentere plek binnen het aardbevingsdossier.
Dus hoe ga je om met koppelkansen van de bevingsbestendige bouw, de krimp en de energietransitie?

Versneld door de aardbevingsproblematiek ontstaan er steeds meer bottom-up initiatieven om gebiedsgericht de schouders er onder te zetten. Diverse dorpen nemen inmiddels het heft in eigen hand en werken op dorpsniveau aan hun toekomst.

Denk hierbij aan het witboek van Overschild, de inzet van architecten in Krewerd en de ervaringen met grootschalige gebiedsontwikkeling vanuit bijvoorbeeld de wijkvernieuwingsopgave.
Hierbij worden veel goede, maar soms ook minder goede ervaringen opgedaan. Deze ervaringen staan op 22 mei op ons podium!

EPI-kenniscentrum nodigt u van harte uit om u aan te melden voor de kennissessie op 22 mei 2018  

Datum                  dinsdag 22 mei 2018
Tijd                        14.00 – 17.00 uur
Locatie                 Hotel Spoorzicht in Loppersum
Deelname           Gratis
Parkeren             Gratis

Programma
14.00 – 14.15 uur – Inloop
14.15 – 16.15 uur – Inhoudelijk programma
16.15 – 17.00 uur – Afsluitende borrel + hapjes

Inhoud
We bieden een kijkje in de keuken van Overschild. Wat doen al die ontwikkelingen met het dorp? En met de inwoners?
Gert de Vries van Dorpsbelangen Overschild zal vertellen over het witboek Overschild, met een schets van hoe het dorp eruitziet.
Hij schetst hoe het initiatief tot stand kwam en uiteindelijk het witboek zelf en hij vertelt over het overleg dat sindsdien op gang is gekomen met gemeente en de Nationaal Coördinator Groningen.

De trend in de gebiedsontwikkeling is dat het primaat bij de gemeentes ligt, het programma bij de provincie en het initiatief voor de gebiedsontwikkeling van onderop komt.
Maar hoe zit dat met bottom up en top down? En is er ook nog zoiets als ‘vanuit het midden’?

Annemarieke Aarts van Bureau van waarde zal tijdens haar verhaal ingaan op het samenbrengen van bottom-up en top-down in de versterkingsaanpak en de complexiteit van het krachtenveld waarbinnen dat moet gebeuren. Zij was nauw betrokken bij de vertaling van de bottom-up wens uit het dorp Krewerd in een projectvoorstel voor het dorp. En werkt vanuit de Stichting Perspectief Groningen 2025 aan de condities voor een goede versterkingsaanpak waarbij aardbevingsbestendigheid en herstel van vertrouwen hand in hand gaan.

Tot slot geeft Sjors de Vries, sociaal geograaf en directeur van Ruimtevolk, een helikopterview over de ontwikkelingen. Hij reflecteert op de verhalen van Gert de Vries en Annemarieke Aarts en zal de aardbevingsaanpak in een rijtje met grote ruimtelijke ingrepen zetten. Welke ervaringen kunnen wij toepassen uit de voorbeelden van deze grootschalige ruimtelijke opgaves? En welke veranderende rollen en samenwerkingen zien we hier terug?

Wij zien u graag 22e mei!

Aanmelding is gesloten. Voor informatie kunt u contact opnemen via info@epi-kenniscentrum.org.

Gegevens

Datum:
22 mei
Tijd:
14:00 - 17:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Hotel Spoorzicht Loppersum
Molenweg 11
Loppersum, Groningen 9919 AE Nederland
+ Google Maps

Kennis delen doen wij samen

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type