Goud Grunn

Aan de slag met de toekomst: wensen en dromen voor Groningen.

Home » Opleidingen » Goud Grunn

Goud Grunn editie 2019/ 2020

Helaas kunnen we deze editie van Goud Grunn niet eindigen zoals we graag zouden willen, namelijk met een spetterende prijsuitreiking. We hebben Goud Grunn moeten aanpassen vanwege het Coronavirus. Daardoor konden de gastlessen en excursies voor een deel van de scholen niet doorgaan.

Twee scholen hebben eerder dit jaar Goud Grunn wel afgerond: het Theda Mansholt College in Delfzijl en de Rutger Kopland School in Siddeburen. Van de 4 beste werkstukken zijn filmpjes gemaakt. Die willen we graag met jullie delen, om te inspireren en de jongeren in Groningen een stem te geven.

Natuurlijk gaan we door met Goud Grunn, er komt een nieuwe editie in het aankomende schooljaar. We zijn aan het kijken wat we moeten aanpassen i.v.m. de Coronamaatregelen. Wil je meer weten over Goud Grunn of aanmelden? Hieronder vind je meer informatie.

Het Hulphorloge

Groninger wijk van de toekomst

Spijk in de toekomst

Zorg in de toekomst

Project ’Goud Grunn’ voortgezet onderwijs Groningen

Aan de slag met de toekomst: wensen en dromen voor Groningen.

Vind jij ook dat de jeugd in deze regio meer betrokken moet worden bij de kansen en mogelijkheden in deze regio? Wij wel en daarom hebben wij het project Goud Grunn nu beschikbaar voor alle voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen. Meld je snel aan, want vol is vol!

Denken in kansen en mogelijkheden 

Met Goud Grunn willen we alle leerlingen uitdagen om over hun toekomst in deze regio na te denken. Gaswinning en de gevolgen ervan zijn immers een maatschappelijk probleem geworden waar veel mensen mee te maken hebben. En, er liggen gewoon ook heel veel kansen in de regio, bijvoorbeeld als het gaat om bouwen, duurzaamheid, levensloopbestendig wonen en energietransitie. Daar de leerlingen bewust van maken is het belangrijkste doel van Goud Grunn. Als EPI-kenniscentrum staan wij voor kennisdeling in deze regio, onder meer op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen, veiligheid, innovatie en vakmanschap.

Goud Grunn betrekt de leerlingen bij de regio die te maken heeft met vele ontwikkelingen. Centraal staat deze vraag “Hoe wil ik dat mijn dorp of stad eruitziet over tien tot twintig jaar?” De scholieren worden via lessen (en eventueel een prijsvraag) uitgedaagd hierover na te denken met als voordeel:

– ze worden zich bewust van directe leefomgeving en actuele technische en maatschappelijk-sociale uitdagingen
– ze worden uitgedaagd positieve kwaliteiten van leefomgeving te benoemen/onderzoeken
– ze worden gestimuleerd om mee om te denken over de toekomst van de regio

 

De ingrediënten: gastlessen, excursie, werkstukken en een prijsvraag

De scholieren krijgen tijdens diverse (gast)lessen informatie over de Groninger aardbevingen en alles wat daarmee samenhangt: ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, sloop, nieuwbouw, de sociale impact, de versterkingsopgave en ze gaan op excursie. Dat wordt onder meer verzorgd door de Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG, Toptechniek in bedrijf, Fieldlab Practice en EPI-kenniscentrum.

Na de lessen worden groepjes gevormd waarin de leerlingen aan de slag gaan met de uitwerking van de centrale vraag, waarbij ze hun ideeën voor hun dorp van de toekomst vormgeven. Dit kan in een maquette, tekening, filmpje etc. Ze kiezen één of een combinatie van thema(s) waar ze zich mee bezig gaan houden. De thema’s zijn:

  1. Voorzieningen
  2. Zorg
  3. Duurzaam wonen en bouwen
  4. Herbestemming leegstaande gebouwen
  5. Woonomgeving en groen

Kiest de school om mee te doen met de prijsvraag, dan nemen hun leerlingen het op tegen leerlingen van een andere school. Een jury bepaalt welk werkstuk het beste is en die klas wint een geldbedrag, te besteden aan een uitstapje. De ideeën van de leerlingen, vaak heel creatief en out of the box, worden zoveel mogelijk gedeeld met bestuurders, zodat zij die kunnen meenemen in hun plannen. Bestuurders, beleidsmakers en andere betrokkenen van onder meer de gemeenten, Nationaal Coördinator Groningen, provincie Groningen en de pers kunnen worden uitgenodigd voor bepaalde momenten en de uiteindelijke prijsuitreiking.

(Gast)lessen, een excursiemiddag, het ontwerpen, maken en presenteren van een werkstuk en afronding van het project met een feestelijke prijsuitreiking in de regio behoren o.a. tot het programma (totaal ongeveer 25 uur). De planning van de uren gebeurt in overleg.

 

Innovatieve ideeën en voorbeelden van deelnemende groepen van het schooljaar 2018/2019.

In het schooljaar 2018-2019 waren er twee prijzen te winnen; een publieksprijs en een juryprijs. De publieksprijs ging naar Het duurzame Woldendorp over 50 jaar, van leerlingen Vera, Vera, Mark en Vera van het Dollard College in Woldendorp. Zij kregen de meeste stemmen voor hun werkstuk met daarin veel aandacht voor duurzaamheid (windmolen, energiezuinige auto’s en zonnepanelen) en voorzieningen zoals winkels, apotheek, huisarts en zwembad.

De vakjury vond het werkstuk Tiny house van de toekomst van Romy, Sascha en Yonina van het Theda Mansholt College in Delfzijl het beste. De jury prees de veelzijdigheid: zo was er gedacht aan duurzaamheid, aardbevingsbestendigheid maar ook hergebruik van regenwater en voedsel. Out of de box gedacht, heel erg goed gedaan aldus de jury, bestaande uit Justin Richardson (onderzoeker Gronings Perspectief- RUG), Randolf Boersma (bedrijfsleider bouwbedrijf Van Wijnen) en Drewes Wildeman (sociaal ondernemer en Groninger).

Het tiny house van de toekomst

De duurzame aardhut

Plattegrond duurzame wijk

Het duurzame Grun topia

De duurzame piramide school

Het dorp van de toekomst

Het duurzame Woldendorp over 50 jaar

Aanmelden

Meedoen aan Goud Grunn is kosteloos en ook mogelijk zonder wedstrijdelement. Interesse? Neem dan contact op met Joke van der Tuin via j.vandertuin@epi-kenniscentrum.org of vul onderstaand formulier in. Bellen of appen naar 06-53802082 kan ook!

7 + 10 =

Winnaars editie 2019-2020

Download de folder

In samenwerking met: