Kennis delen doen wij samen

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Home » Opleidingen » Openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen’

Openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen

Hieronder vindt u informatie over de serie masterclasses zoals we die eind 2018/ begin 2019 hebben gehouden. We zijn nu bezig met het maken van een serie van deze avondclasses voor najaar 2019. Zodra het programma bekend is zullen we dat hier plaatsen. Wij kunnen u ook een mail sturen. Heeft u interesse, mail dan naar info@epi-kenniscentrum.org

Ondanks de vele inkomsten en welvaartsgroei die we te danken hebben aan de gaswinning in Groningen, heeft het gebied steeds meer te maken met de negatieve consequenties ervan. De bodemdaling en aardbevingen als gevolg van de gaswinning leidden tot 2012 vooral tot schade aan huizen en andere gebouwen. Sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 is echter de veiligheid van de bevolking ook in het geding. Inmiddels staat het leven van veel Groningers in het teken van het versterken van hun huizen en het omgaan met gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Vragen die ons bezighouden zijn: hoe moeten we omgaan met de maatschappelijke onrust en kunnen we de situatie verbeteren zodat mensen minder stress ervaren, van bijvoorbeeld de waardevermindering van hun huizen? Hoe is het gasgebouw institutioneel opgebouwd en welke weeffouten zorgen voor de huidige bestuurlijke complexiteit? En hoe kan de problematiek plaatsmaken voor een duurzaam toekomstperspectief?

Om meer inzicht te krijgen in deze ontwikkelingen en de complexiteit van de Groningse situatie is een verdiepende serie masterclasses ontwikkeld voor bestuurders, professionals, bewoners en studenten. Gedurende zes  masterclasses duiken we in een variëteit aan onderwerpen gerelateerd aan de aardbevingsproblematiek in Groningen. Docenten vanuit verschillende expertises delen hun inzicht op het gebied van de gaswinning en aardbevingen, zodat deelnemers een interdisciplinaire blik krijgen op het dossier. Aan het einde van de masterclasses zijn deelnemers in staat om de situatie in Groningen op een integrale manier te begrijpen en te reflecteren op de sociale, maatschappelijke, economische en bestuurlijke complexiteiten gerelateerd aan de problematiek. Bovendien biedt het deelnemers een unieke kans om hun eigen netwerk, met als gedeelde interesse de Groningse situatie, te vergroten.

De masterclasses zijn een initiatief van en worden aangeboden door Sustainable Society (Rijksuniversiteit Groningen) en EPI-kenniscentrum.  

Wat: Masterclasses Gaswinning en aardbevingen in Groningen
Wanneer: Stuur een e-mail naar info@epi-kenniscentrum.org of vul het onderstaande formulier in. Wij houden u dan persoonlijk op de hoogte.
Voor wie: Bestuurders, beleidsmakers, bedrijven, professionals, belangenorganisaties, betrokkenen en studenten
Waar: Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen, Broerstraat 5
Niveau: Hbo/wo  

 
Masterclasses Docent Wat  
1   Geologische oorzaken van de aardbevingen  
2   Impact aardbevingen op huizenprijzen en schadeloosstelling waardedaling  
3   De energietransitie; noodzaak, uitdagingen en kansen  
4   Maatschappelijke impact & de rol van wetenschap  
5   Een bestuurlijke blik op het gasgebouw: instituties en schadecompensatie  
6   De ethiek van gas en de energietransitie & Transities na rampen  

Tarief o.b.v. doelgroep, voor alle zes masterclasses (inclusief btw):

  • Bedrijven, instellingen, overheden: 120 euro
  • Maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties: 60 euro
  • Bewoners en studenten: 30 euro

 

Aanmelden

Heeft u interesse in de masterclasses? Laat dan uw gegeven achter via het onderstaande formulier of mail naar info@epi-kenniscentrum.org. Als de planning voor de masterclasses definitief is zullen wij contact met u opnemen.

In samenwerking met:

Maatwerk

Op zoek naar maatwerkopleidingen of activiteiten?

Blijf op de hoogte