Kennis delen doen wij samen

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Home » Opleidingen » Openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen’

Openbare masterclasses ‘Gaswinning en aardbevingen in Groningen

Start 17 oktober 2019

Ondanks de vele inkomsten en welvaartsgroei die we te danken hebben aan de gaswinning in Groningen, heeft het gebied steeds meer te maken met de negatieve consequenties ervan. De bodemdaling en aardbevingen als gevolg van de gaswinning leidden tot 2012 vooral tot schade aan huizen en andere gebouwen. Sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 is echter de veiligheid van de bevolking ook in het geding. Inmiddels staat het leven van veel Groningers in het teken van het versterken van hun huizen en het omgaan met gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Vragen die ons bezighouden zijn: hoe moeten we omgaan met de maatschappelijke onrust en kunnen we de situatie verbeteren zodat mensen minder stress ervaren, van bijvoorbeeld de waardevermindering van hun huizen? Hoe is het gasgebouw institutioneel opgebouwd en welke weeffouten zorgen voor de huidige bestuurlijke complexiteit? En hoe kan de problematiek plaatsmaken voor een duurzaam toekomstperspectief?

Om meer inzicht te krijgen in deze ontwikkelingen en de complexiteit van de Groningse situatie is een verdiepende serie masterclasses ontwikkeld voor bestuurders, professionals, bewoners en studenten. Gedurende zes  masterclasses duiken we in een variëteit aan onderwerpen gerelateerd aan de aardbevingsproblematiek in Groningen. Docenten vanuit verschillende expertises delen hun inzicht op het gebied van de gaswinning en aardbevingen, zodat deelnemers een interdisciplinaire blik krijgen op het dossier. Aan het einde van de masterclasses zijn deelnemers in staat om de situatie in Groningen op een integrale manier te begrijpen en te reflecteren op de sociale, maatschappelijke, economische en bestuurlijke complexiteiten gerelateerd aan de problematiek. Bovendien biedt het deelnemers een unieke kans om hun eigen netwerk, met als gedeelde interesse de Groningse situatie, te vergroten.

De masterclasses zijn een initiatief van en worden aangeboden door Sustainable Society (Rijksuniversiteit Groningen) en EPI-kenniscentrum.

Wat: Masterclasses Gaswinning en aardbevingen in Groningen
Voor wie: Betrokkenen, bestuurders, beleidsmakers, bedrijven, professionals, belangenorganisaties en studenten
Waar: stad Groningen, Academiegebouw RUG, masterclass 1 en 2 in de Heymanszaal, de overige in de Geertsemazaal.
Aanvang: 18.30 uur, duur circa 2 uur.
Niveau: Hbo/wo

 
Masterclasses Docent Wat  
17 okt 2019 Rien Herber Geologische oorzaken van de aardbevingen  
31 okt 2019 Herman Bröring Een bestuurlijke blik op het gasgebouw: instituties, schadecompensatie en versterking  
7 nov 2019 Tom Postmes What about the people? Stand van het dossier en rol kennisinstituten  
14 nov 2019 Christian Zuidema Energietransitie; noodzaak, uitdagingen en kansen  
21 nov 2019 Melanie Bakema Disaster governance & transities na een ramp  
28 nov 2019 Harry Garretsen Impact aardbevingen op huizenprijzen  

Tarief o.b.v. doelgroep, voor alle zes masterclasses (inclusief btw):

  • Bedrijven, instellingen, overheden: 120 euro
  • Maatschappelijke organisaties en belangenorganisaties: 60 euro
  • Bewoners en studenten: 30 euro

Aanmelden

Heeft u interesse in de masterclasses? Meldt u dan aan via het onderstaande inschrijfformulier. Na betaling krijgt u van ons een e-mail met daarin de door u ingevulde gegevens. Vindt u deze niet in uw inbox? Dan is de kans groot dat deze in uw spambox terecht gekomen is. Heeft u vragen? Suur dan een mail naar info@epi-kenniscentrum.org.

Aanmelden kan tot en met 6 oktober.

In samenwerking met:

Maatwerk

Op zoek naar maatwerkopleidingen of activiteiten?

Blijf op de hoogte