Studenten Alfa-college goed voorbereid op werken met rolsteigers

Vanaf 2021 integreert het Alfa-college de training ‘Veilig werken met rolsteigers’ in het reguliere curriculum voor de studenten Bouw, Elektro en Installatie in Groningen. In de afgelopen jaren werd deze training ‘Veilig werken met rolsteigers’ georganiseerd en aangeboden door Fieldlab Practice i.s.m. EPI-kenniscentrum. BBL- en BOL-studenten zijn zeer enthousiast over de praktijktraining en waarderen deze met gemiddeld een 8,5 (op een schaal van 10). Ook docenten benadrukken de meerwaarde van deze trainingen voor de opleiding.

Ongelukken voorkomen

Het Alfa-college wil de kennis en vaardigheden graag nog beter bestendigen, zowel binnen het eigen docententeam als voor de studenten. De training, eerder ontwikkeld voor beroepskrachten uit het bedrijfsleven, is daarom in opdracht van Fieldlab Practice doorontwikkeld en nóg beter toegesneden op de studenten. De training sluit aan bij specifieke praktijksituaties in het aardbevingsgebied en de studenten leren hoe ze op veilige wijze rolsteigers effectief kunnen opbouwen, gebruiken en demonteren. Dit lijkt eenvoudig, maar vraagt een grote zorgvuldigheid en concentratie van de gebruiker. Veel ongelukken in de bouw gebeuren namelijk tijdens het werken op hoogte en bij controles blijken vaak veel (rol)steigers niet goed te zijn opgebouwd.

Goed voorbeeld

Drie enthousiaste docenten worden binnenkort door een ervaren trainer opgeleid om zelf de trainingen te kunnen gaan geven. De eerste uitdaging voor hen is het trainen van het eigen docententeam, want goed voorbeeld doet goed volgen. Daarna gaan de docenten de trainingen voor de studenten verzorgen.
Bouwend Nederland regio Noord is in elk geval enthousiast over dit initiatief. “Iedereen moet aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis kunnen. Het is van het grootste belang om ongelukken en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Bouwend Nederland is daarom blij met de extra aandacht voor veiligheid tijdens deze training. Werk bewust veilig!”, aldus Kees Vianen, adviseur duurzaamheid & onderwijs.

 

Met vriendelijke groet,

 

Kees Vianen | Adviseur Duurzaamheid & Onderwijs

 

okt 28, 2020 | Nieuws