De strijd tegen krimp

‘Holwerd aan Zee is visionair en vernieuwend’

Tialda Haartsen

Tialda Haartsen

Op de e-bike vanuit Eenrum komt ze, Tialda Haartsen. ‘Ik heb een tijd in de stad gewoond, maar het platteland blijft toch trekken. En Eenrum is een levendig dorp met voldoende voorzieningen.’ Haartsen kan het weten. Als onderzoeker van krimp op het platteland heeft ze voldoende vergelijkingsmateriaal. In het moeras van krimp ziet ze soms onverwachte mooie bloemen opbloeien.

Veel mensen, vooral jongeren, trekken weg uit de dorpen op het platteland. Werkgelegenheid is er nauwelijks en de supermarkt en de school verdwijnen. Haartsen: ‘Krimp gaat altijd over verlies en heeft een negatief imago. Maar soms komen er in die omstandigheden ook nieuwe en verrassende initiatieven tot stand, zoals het project ‘Holwerd aan Zee’. Een grootschalige ingreep in het landschap zorgt daar voor nieuwe levendigheid in een krimpdorp.’

 

Achterblijvers geen ‘losers’

Het beeld bestaat dat vrijwel alle jongeren uit de dorpen in de krimpgebieden wegtrekken en dat alleen de kansarmen, de ‘losers’ achterblijven. Dat blijkt genuanceerder te liggen. Haartsen licht toe: ‘Natuurlijk trekt een deel weg, in ieder geval tijdelijk, om een opleiding te gaan volgen. Maar dat was altijd al zo. Zo’n 60 tot 70% van de jongeren blijft in het dorp.

Klik op deze link om het artikel verder te lezen.

Bron: Martin Althof, afd. Communicatie / foto: Elmer Spaargaren – Website Rijksuniversiteit Groningen

 

sep 30, 2019 | Activiteiten, Nieuws