Een doorbraak voor olifantsgras?

Met een grote glimlach staat hij op het podium als hij de prijs in ontvangst neemt. Frank Bucher uit Stiens, de winnaar van de EBG Pitch (Economic Board Groningen). Van de 20.000 euro die er te verdelen was neemt hij er bijna 10.500 mee naar huis. 

Met een grote glimlach staat hij op het podium als hij de prijs in ontvangst neemt. Frank Bucher uit Stiens, de winnaar van de EBG Pitch (Economic Board Groningen). Van de 20.000 euro die er te verdelen was neemt hij er bijna 10.500 mee naar huis. 

Natuurlijk is de in Zwitserland geboren Bucher blij met zijn prijs, maar hij is ook sceptisch. Want Frank werkt al sinds 2005 met zijn bedrijf Acroniq aan de ontwikkeling van bouwmateriaal van olifantsgras, maar het loopt nog niet storm qua opdrachten. Acroniq onderzoekt hoe door middel van het gebruik van xiriton-technologie aardbevingsresistente woningen, veiligere dijken en goedkopere fietspaden ontwikkelt kunnen worden. Kern van Xiriton is het gebruik van snippers van Miscanthus (beter bekend als olifantsgras) in beton. Deze snelgroeiende plantensoort absorbeert extreem veel CO2 uit de lucht. De taaie snippers zijn als vezels ter vervanging van zand en grind bruikbaar in beton, waardoor het beton veel lichter wordt en een zekere taaiheid krijgt. De Miscanthus fungeert in Xiriton als een soort wapening en verhoogt de isolatiewaarde. De taaie vezels, samen met kalk en puzzolaan en zeewater ziet Frank als een ‘moderne variant van Romeins beton’. “Het is echter niet te voorspellen of dit bouwmateriaal ook de eeuwen doorstaat”, aldus Frank.  

Terwijl ik met Frank praat over de in zijn ogen trage reacties vanuit de bouwwereld op zijn product, komt Sander Wubbolts voorbij. Natuurlijk trekken we de manager van Bouwend Nederland regio Noord direct aan zijn jasje en vragen om zijn mening.   

Volgens Sander wordt de bouwsector – mede aangejaagd door dit soort mooie initiatieven vanuit BuildinG en partners – steeds vaker benaderd door aanbieders van innovatieve producten. “Dat is leuk om te ervaren en belangrijk voor de sector gezien de grote opgaven waar we voor staan. Om deze producten in de markt verder te brengen is het testen en valideren van belang. Dit zijn lange trajecten maar zeer belangrijke trajecten om je product goed te kunnen afzetten.” Wubbolts probeert Frank een hart onder de riem te steken: “Je hebt gewonnen en je hebt 13 concurrenten achter je gelaten in deze pitch, dat zegt wel wat.” 

Nog even terug naar de finale van de EBG Pitch. Daarin moest Acroniq het opnemen tegen Eelkje Oldenburger van Hempflax. Dat bedrijf ontwikkelde een gevelsysteem voor nieuwbouwhuizen waarbij hennep wordt gebruikt als isolatie. De andere finalist was Bearnd Hylkema van Nippel Inventions, met een oplossing voor het tijdelijk versterken van panden in het aardbevingsgebied. 

Voordat dit trio de finale bereikte was er een selectiedag op 5 juni. Toen werden uit 14 inzendingen van bouwoplossingen voor een toekomstbestendig Groningen de drie beste pitchers geselecteerd. 

In de finale koos de jury, bestaande uit Suzan Wierenga (KAW), Annemarie Heite (Hanzehogeschool Groningen) en Roel de Jong (abtWassenaar) Frank Bucher als winnaar en beloonde hem met 5.000 euro. Het publiek verdeelde de overige 15.000 euro over de drie deelnemers. Bucher ging uiteindelijk naar huis met € 10.491.  

Deze editie van de EBG Pitch werd georganiseerd door de Economic Board Groningen en BuildinG, die samen € 20.000 prijzengeld beschikbaar stelden.  

Economic Board Groningen heeft de EBG Pitch en de geldprijs in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren hun ideeën uit te werken en ze hierbij een financiële zet in de rug te geven. Ook met de overige ondernemers die deelnamen aan de selectiedag houdt EBG contact, om ze daar waar mogelijk verder te helpen.  

Frank wil zijn geldprijs besteden aan het testen van zijn product in Building en hoopt op bedrijven die willen aansluiten bij die testen. 

Auteur: Bianca Bosma, communicatie adviseur EPI-kenniscentrum

jul 9, 2018 | Activiteiten, Nieuws