Energyducation daagt studenten uit met de Energy Challenge

Studenten Alfa-college doen mee aan internationale wedstrijd tussen vijf landen

Vanuit het internationale samenwerkingsproject Energyducation doen 40 studenten Engineering Installatie- en Elektrotechniek (I&E) en Human Technology van het Alfa-college mee aan de Energy Challenge. Tijdens deze wedstrijd onderzoeken studententeams van dit ROC en uit Spaans Baskenland, Zwitserland en Duitsland het energieverbruik van hun eigen schoolgebouw. Na dit onderzoek bedenken ze een nieuw Smart Energy product of een innovatieve oplossing om het energieverbruik van het onderzochte gebouw te verminderen. Daarnaast maakten alle scholen lesstof voor een specifiek gedeelte van de energietransitie, het Alfa-college verzorgde het onderdeel over licht.
De Energy Challenge wordt onder andere gehouden om studenten bewust te maken van de energietransitie. Studenten worden zo uitgedaagd om op een creatieve manier oplossingen te bedenken, die weer kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld een gasloos Groningen.

Nut, noodzaak en mogelijkheden

Birgit Ketelaar-Baumann, onderwijs ontwikkelaar bij Fieldlab Practice van het Alfa-college: “Bij de Energy Challenge leren onze studenten van Engineering I&E en Human Technology samen te werken, wat het nut, de noodzaak en mogelijkheden van de energietransitie zijn en om in een andere taal een presentatie te geven. De teams van deze wedstrijd bestaan uit studenten van beide opleidingen die ieder vanuit hun eigen expertise werken aan creatieve oplossingen. Inmiddels zijn de beste zes teams geselecteerd en via Skype presenteerden zij hun video met oplossing aan de buitenlandse groepen. Een echte pitch en in het Engels om zo de taalvaardigheid te oefenen. Een internationale jury vanuit Energyducation beoordeelt de ideeën en maakt binnenkort de winnaars bekend.”

Energyducation biedt volop kansen in de energie- en maakindustrie

Met the internet of things (iot), robotisering en smart & connected objects ontstaan nieuwe kansen voor de energie- en maakindustrie in heel Europa. Reden voor het Alfa-college om de samenwerking aan te gaan met de buitenlandse scholen en instellingen. “We hadden gesprekken met bedrijven die werken met Smart Energy Management over de competenties die nodig zijn in de sector”, zo zegt Baumann. Dit deden we om beter inzicht te krijgen in de kennis en vaardigheden die op onze studenten moeten worden overgebracht. Zo spraken we met Signify, een dochterbedrijf van Philips, over slimme verlichting, met Strukton over Smart Energy Management en met Envitron installeerden we in het gebouw energie monitoring systemen. Graag hadden we bij dit project nog meer willen samenwerken met het regionale bedrijfsleven, maar helaas gooide het Corona-virus roet in het eten en konden we niet alles doen wat er op de planning stond.”

De internationaal verzamelde kennis deelt het Alfa-college in opleidingsmodules aan studenten van de opleidingen Engineering I&E en Human Technology. “De lesstof rondom Smart Energy management voldoet aan de Europese standaard ECVET, waardoor studenten makkelijker in een ander EU-land stage kunnen lopen of een deel van de opleiding volgen.”

Online courses

De lesstof en onderwijsmethodes komen in een online toolkit voor technici die geïnteresseerd zijn in het plannen en installeren van een Smart Energy Systeem – en het analyseren van de verkregen data.
De modules:

  • Introductie: de energietransitie, digitale transformatie en smart energy
  • Duurzame warmte-installaties
  • Slimme verlichting
  • UX design van het gebruikersoppervlak van slimme meters

En binnenkort:

  • Smart Grid en Smart Meters
  • Studenten ontwerpen nieuwe Smart Energy Systemen en energie-innovaties

Op de site www.energyducation.eu zijn onder output links naar de lesstof te vinden.

 

 

mei 12, 2020 | Nieuws