GOUD GRUNN

En de winnaars zijn….

Marleys en Rosalie! Tenminste, zij gingen er met de prijzen vandoor op het Theda Mansholt College in Delfzijl. Op de Rutger Kopland School in Siddeburen gingen de gouden medailles naar maar liefst vier dames: Mirjam, Milou, Janique en Naomi. Zij wonnen met hun maquette over de Groninger wijk van de toekomst. Daarover later meer.

Op 19 juni jl. hebben we op twee locaties de winnaars bekend gemaakt van de Goud Grunn editie 2019-2020. Helaas verliep het jaar heel anders dan verwacht vanwege corona, maar natuurlijk wilden we het wel feestelijk afsluiten, ook al was het dan op aangepaste en ingetogen wijze. Dus gingen we met een kleine delegatie bestaande uit de juryleden, projectcoördinator Joke van der Tuin en pers naar beide scholen.

Allereerst naar Delfzijl, daar werden we opgewacht door docent Bert Veldhuis en de winnaressen: de jongedames Marleys en Rosalie.

De juryleden Randolf Boersma, Nienke Busscher en Drewes Wildeman en de jongerenjury vonden het project Ouderenzorg, bestaande uit een hulphorloge en website het beste. Het hulphorloge wordt aan een hulpbehoevende en verzorger/ familielid verstrekt en daarmee kunnen ze gemakkelijk met elkaar contact houden en eventueel noodhulp inschakelen.

“Goed idee, mooie presentatie en slim dat er bewust gekozen is voor het gebruik van gerecycled materiaal waardoor ook de kosten van het horloge lager zijn”, zo luidde het oordeel van de jury.

Marleys en Rosalie kregen de juryprijs (een cheque van 250 euro), 2 gouden medailles en natuurlijk eeuwige roem!

 

De Groninger wijk van de toekomst

Door naar Siddeburen! Op de Rutger Kopland School stonden docent Niels Joostens en de dames al klaar, nog onwetend dat ze hadden gewonnen. Verslaggever Elwin Baas maakte het nog spannender door live verslag te doen op Radio Noord.

Joke van der Tuin sprak dan uiteindelijk toch de verlossende woorden en vertelde het goede nieuws aan het vrouwelijke kwartet Mirjam, Milou, Janique en Naomi. En natuurlijk lichtten de juryleden toe waarom de dames hadden gewonnen. De jury prees de veelzijdigheid van de maquette over de Groninger wijk van de toekomst. Er is aan van alles gedacht zoals voorzieningen (moestuinen, parkeerplaatsen), bevingsbestendig bouwen, het opwekken van stroom, duurzaamheid, recreatie en het verkopen van de lokale producten in de supermarkt. Kortom, goed doordacht en netjes uitgewerkt en gepresenteerd. Ook voor hen de cheque en gouden medailles!

 

Aanpassingen vanwege corona

Zo’n 170 leerlingen deden dit schooljaar mee aan Goud Grunn en de daaraan gekoppelde prijsvraag. Aanvankelijk hadden we 500 deelnemers, maar vanwege de coronapandemie hebben we veel activiteiten moeten annuleren en konden het Aletta Jacobs College in Hoogezand, Dollard College in Woldendorp en Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam helaas niet deelnemen. Ook hebben we de expositie van de gemaakte werkstukken moeten afzeggen en de grote, feestelijke prijsuitreiking op 12 juni in Delfzijl.

 

Goud Grunn in 2020-2021

EPI-kenniscentrum coördineert voor voortgezet onderwijs scholen in de provincie Groningen het (gratis) project Goud Grunn. In 2107 startten we hier mee, samen met Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG en Fieldlab Practice. We willen de jongeren in het aardbevingsgebied betrekken bij en bewust maken van ontwikkelingen in hun regio. Er zijn immers veel kansen, bijvoorbeeld als het gaat om bouwen, duurzaamheid, levensloopbestendig wonen en energietransitie. Via gastlessen, excursies en de prijsvraag voorzien we de jongeren van de informatie.

Voor het vervolg van Goud Grunn in 2020-2021 hebben we met de collega’s onder leiding van Brainfuel gebrainstormd. Er zijn leuke ideeën ontstaan die we gaan invlechten in het programma voor 2020-2021. Een belangrijk speerpunt is het nog meer betrekken van de jongeren bij Goud Grunn. Het afgelopen jaar hadden we op de scholen een jongerenjury maar nu willen we hen ook graag aan de voorkant betrekken bij het programma. Hoe kan het nog leuker en beter?

Door de corona-maatregelen hebben we nagedacht over andere vormen van kennisdeling. Over hoe we dit precies willen gaan doen zijn we nu plannen aan het maken.

Heb jij nog goede ideeën of wil je met ons samenwerken? Wij vernemen het graag! Neem dan contact op met projectcoördinator Joke van der Tuin. Ze is via mail en whatsapp goed te bereiken. Even bellen is ook prima! De contactgegevens van Joke zijn: j.vandertuin@epi-kenniscentrum.org of 06-53802082.

Meer informatie over Goud Grunn is te vinden via www.epi-kenniscentrum.org.

 

 

 

 

 

 

jun 30, 2020 | Nieuws