Groninger fair ‘Erfgoed & Ambacht’  

Op 5 september 2019 werd de eerste editie van de Groninger fair ‘Erfgoed & Ambacht’ gehouden, georganiseerd door Erfgoedloket Groningen en EPI-kenniscentrum. De fair speelde zich af in het openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum, een locatie met volop Groninger erfgoed.

Aanleiding voor deze fair waren de vele vragen die leven onder bewoners en eigenaren van monumenten, karakteristieke en beeldbepalende panden met aardbevingsschade. Wij zijn dan ook blij dat we ruim 200 mensen hebben mogen verwelkomen om hun vragen te beantwoorden. De vragen, die zowel aan het Erfgoedloket en haar partners, als aan de restauratiespecialisten werden gesteld, liepen uiteen van: hoe weet ik of mijn pand karakteristiek is tot hoe gaat historisch kleuronderzoek in zijn werk? Maar ook vragen over bijvoorbeeld subsidieregelingen van het Rijk en de provincie kwamen voorbij.

Lezingen, demonstraties, theorie en handjes uit de mouwen!

Het was een unieke fair waar verschillende organisaties, instellingen en restauratie-vaklieden op het terrein van cultuur en erfgoed zich presenteerden. En in sommige gevallen een demonstratie van hun vakmanschap gaven, zoals bijvoorbeeld de glazenier, restauratieschilder, smid en rietdekker.

Daarnaast hield het Erfgoedloket Groningen het reguliere inloopspreekuur met partners zoals Nationaal Restauratiefonds, Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen, Bond Heemschut, Monumentenwacht, Nationaal Coördinator Groningen, gemeentes, provincie Groningen en anderen.

Ook waren er workshops: glas in lood solderen en glas snijden (Hein van der Water en Cedric de Vos) en lezingen:

  • Praktijkvoorbeeld restauratie, schadeherstel en bouwkundig versterken (Christiaan Velvis)
  • Houtaantasting door insecten en schimmels en het bestrijden hiervan (Jaap Hoekstra)
  • Historisch metselwerk en voegwerk (Jacob Weessies)

Wat ons betreft was de fair een succes en wij hopen dan ook dat deze eerste editie het begin is van een mooie traditie!
Heeft u interesse in een eventueel vervolg mail dan naar info@erfgoedloketgroningen.nl.

Nieuwe serie restauratieworkshops voor professionals 

In het najaar van 2019 start EPI-kenniscentrum i.s.m. Coöperatie Restauratie Noord en Friese Poort met een nieuwe serie van vijf avondworkshops voor de restauratie- en bouwbranche, gericht op professionals zoals uitvoerders, consulenten monumentenwacht, architecten en toezichthouders van gemeenten. Binnenkort volgt meer informatie. Interesse? Mail naar info@epi-kenniscentrum.org. 

EPI-kenniscentrum verzorgt opleidingen en activiteiten vóór en in de aardbevingsregio. Bent u op zoek naar een partner om mét of voor u een maatwerkactiviteit te organiseren? Laat het ons weten via info@epi-kenniscentrum.org.

sep 12, 2019 | Activiteiten, Nieuws