Kennisbijeenkomst ‘Monumenten in uitvoering’

Op donderdag 27 oktober 2016 hebben ruim 60 bezoekers de kennisbijeenkomst ‘Monumenten in uitvoering’ bezocht. De bijeenkomst vond plaats in het Techniek Innovatie Centrum van Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan in Groningen. Bouwend Nederland, Vereniging Restauratie Noord, Libau en EPI-kenniscentrum organiseerden deze bijeenkomst voor bouwbedrijven die betrokken (willen) zijn bij werkzaamheden rondom monumenten en cultureel erfgoed in het Groningse aardbevingsgebied.

Centraal deze bijeenkomst stond het herenhuis Maarlandhoeve uit Uithuizen. De werkzaamheden rondom de Maarlandhoeve werden vanuit drie perspectieven belicht. Daniël van Huizen (Holstein Restauratie Architecten) nam de bezoekers vanuit zijn rol als restauratie architect mee de geschiedenis in. Met treffend beeldmateriaal liet hij zien wat er zich sinds 2000, toen Holstein werd aangetrokken om de Maarlandhoeve te restaureren, heeft afgespeeld. In 2012 is subsidie toegekend om fase 2 van de restauratie werkzaamheden te starten. Vanwege de omvang is de opdracht aan Notebomers Bouwgroep toegekend. Kort hierna kwam de dreiging van aardbevingen ter sprake en werden er voorbereidingen getroffen voor versterkingsmaatregelen. Jan Notebomer (Notebomers bouwgroep) en Joost Coolegem (Van Wijnen) verzorgden als restauratieaannemer en hoofdaannemer bouwkundige versterking, het tweede deel rondom de Maarlandhoeve. Van Wijnen is ervaringsdeskundige op het gebied van preventief versterken en is sinds 2015 betrokken bij de Maarlandhoeve. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat alle betrokken partijen transparant te werk moesten gaan om de dagelijkse uitdagingen gezamenlijk op te kunnen lossen. De heren Notebomer en Coolegem lieten zien hoe gebruik wordt gemaakt van innovatieve bouwmethodes. Een indrukwekkend voorbeeld hiervan was het oplichten van de Maarlandhoeve van zijn oorspronkelijke fundering, zodat een nieuwe aardbevingsbestendige fundering geplaatst kon worden.

Ter afsluiting van de middag verteld Henk Lohrengel (Stichting Certificering Restauratie) over het belang van opleidingen en certificering binnen de restauratiebranche. Stichting Certificering Restauratie heeft in samenwerking met andere regio’s een keurmerk voor restauratiebedrijven opgezet. Om het keurmerk te behalen zal een bedrijf aan moeten tonen op welke manier zij kwaliteit leveren en hoe ze dit in de toekomst willen blijven doen. Stichting Certificering Restauratie is van mening dat de herstel en versterkingsmaatregelen aan monumenten enkel uitgevoerd zouden moeten worden door bedrijven die voldoen aan dit keurmerk.

De gehele kennisbijeenkomst schetst een goed beeld van de complexiteit aan techniek en organisatie waarmee een bouwbedrijf te maken krijgt bij het versterken en restaureren van monumenten en cultureel erfgoed binnen het Groningse aardbevingsdossier.

Naast de kennisbijeenkomst voor bouwbedrijven organiseerde EPI-kenniscentrum in samenwerking met Libau, Centrum Veilig Wonen en Nationaal Coördinator Groningen ook studiemiddagen voor beleidsmakers en projectvoorbereiders. De vierde editie van deze reeks studiemiddagen heeft plaatsgevonden op 28 september 2016.
Raadpleeg voor eventuele vervolgbijeenkomsten rondom monumenten voor beide doelgroepen de agenda op onze website of maak uw interesse kenbaar via info@epi-kenniscentrum.org. 

okt 31, 2016 | Activiteiten, Nieuws