Keuzedeel Metselen voor timmermannen Alfa-college

Er is een nijpend tekort aan vaklieden in de bouw. Er is vooral veel vraag naar stukadoors, dakdekkers en metselaars. Dit tekort aan vakmensen is vooral door de laatste crisis ontstaan. Zo’n 70.000 bouwvakkers verloren toen hun baan. Omdat de bouwsector tegenwoordig weer aantrekt, zijn veel van deze bouwvakkers weer aan het werk, maar voor een groot deel geldt dit niet. “Deze mensen hebben de sector verlaten en komen niet terug. Ze werken nu in andere sectoren”, aldus Gerrie Hogelink, docent Bouwtechniek/Timmeren bij het Alfa-college. Het helpt ook niet mee dat bouwbedrijven niet snel meer durven om een vast contract te geven. Veel vaklieden laten de bouw daarom voor wat het is en kiezen voor meer zekerheid.

Ook in het Noorden, en zeker in het aardbevingsgebied, geldt deze schaarste aan personeel. Door de aardbevingsschade lopen er namelijk veel renovatieprojecten waar metselaars voor nodig zijn. Gerrie Hogelink: “Bij de opleiding Timmerman bieden we het keuzedeel metselen aan. Onze timmermannen –en vrouw- gaan in dit keuzedeel 250 uur lang bezig met metselen. Bouwmaterialenbedrijf Remix levert kosteloos de oefenmaterialen, zodat de studenten zich optimaal kunnen richten op het opdoen van ervaring met metselen en alles dat hierbij komt kijken”. Gerrie vervolgt: “Dankzij dit keuzedeel leren ze de basis van metselen. Vervolgens kunnen ze op de bouwplaats of bij het renovatieproject breed worden ingezet”.

De bouwsector verwacht niet dat het personeelstekort in de nabije toekomst minder wordt, daarvoor melden zich ook veel te weinig nieuwe studenten op de bouwopleidingen. Dankzij dit keuzedeel echter, kan een timmerman eventueel ook als metselaar worden ingezet en dat de druk in het aardbevingsgebied iets doen verlichten.

18 mei 2017 | Activiteiten, Nieuws