Maatwerk

EPI-kenniscentrum is een samenwerkingsverband van Alfa-college, RUG en Hanzehogeschool Groningen en verzorgt samen met vele partners kennisprogramma’s die de regio versterken. Het gaat dan om thema’s zoals bevingsbestendig (ver)bouwen, vakmanschap, veiligheid, sociaal-maatschappelijk, techniek, proces en regelgeving. Ook zijn wij betrokken bij het 1000-banenplan. EPI-kenniscentrum is uniek door de samenwerking met publieke en private partijen en wij verzorgen met hen diverse activiteiten, variërend van scholingsprogramma’s en workshops tot masterclasses, trainingen en (versterking van) reguliere opleidingen. Zonder winstoogmerk en indien gewenst op maat gemaakt.

Kunt u op onze site niet de opleiding of activiteit vinden die bij u past? Dan is maatwerk misschien iets voor u. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Activiteiten en opleidingen op maat

Hopelijk geeft deze pagina u inspiratie! Vragen? Stuur vrijblijvend een mail.

Voorbeelden van maatwerk

Kennisochtend voor brandweer met excursie naar bouwplaats

Het team Brandveilig leven en toezicht van de brandweer in Delfzijl wilde graag meer weten over het brandgedrag van bouwmaterialen die vaak worden toegepast in de bevingsbestendige en duurzame (energiezuinige woning) bouw. Daarom werd voor hen een kennisdag op maat georganiseerd.
In de ochtend werd de theoretische kennis van de brandweerlieden geactualiseerd, over bouwkundige en constructieve principes in de bevingsbestendige bouw en over het brandgedrag van de gebruikte bouwmaterialen. Dat werd gedaan door twee sprekers: ingenieur Jelle Pama (o.a. onderzoeker bij ‘Researchgroup Earthquake Resistant Structures’, van de Hanzehogeschool en Hogeschoolhoofddocent Constructief Ontwerpen) en Harrie Munnik (directeur bureau Munnik Brandadvies).

Vervolgens is er een kijkje genomen op de bouwplaats aan de Pieter IJbemastraat in Appingedam onder begeleiding van Groninger Huis en Bouwbedrijf Kooi. Hier waren de versterkingsmaatregelen goed zichtbaar.

Kennismiddag en college tour – JANN

Meer dan dertig jonge ambtenaren uit Noord-Nederland lieten zich bijpraten over de Groningse aardbevingen. Op verzoek van JANN (Jonge Ambtenaren Noord Nederland) verzorgde EPI-kenniscentrum het programma. In Loppersum sprak Melanie Bakema. Zij onderzoekt Governance structuren in crisis-situaties en vergelijkt onder meer de Groningse situatie met Christchurch (zware aardbeving in 2011) in Nieuw-Zeeland. Justin Richardson vertelde over ‘Gronings Perspectief’ , waarbij onderzoek wordt gedaan naar de impact van de aardbevingen op de veiligheidsbeleving, de gezondheid en het toekomstperspectief van de Groninger. Daarna werd voormalige basisschool De Roemte bezocht, ingericht met allerlei innovatieve versterkingsmaatregelen. Een medewerker van Centrum Veilig Wonen vertelde over de versterkingsopgave, tijdelijke huisvesting en de speciale bouwtechnieken voor aardbevingsbestendig bouwen. ‘s Avonds werd toenmalig Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders door de ambtenaren bevraagd over zijn werk als NCG. Kortom: bestuurlijke rollen, veiligheidsbeleving, sociale cohesie, krimp, de huizenmarkt.. het kwam allemaal voorbij.

Lunch & Learn

Leuk format denken wij: Lunch & Learn. Het aardbevingendossier is volop in beweging, en dit brengt met zich mee dat er door de waan van de dag niet altijd tijd en ruimte is voor bezinning en reflectie. Tijdens Lunch en Learn nemen wij medewerkers mee in diverse thema’s die raakvlak hebben met hun werk, in elk geval gerelateerd aan het dossier aardbevingen en gaswinning.  

Zo organiseerden we een bezoek van hoogleraar Tom Postmes. Hij vertelde over het onderzoek van Gronings Perspectief, naar de gezondheid van de Groningers. Niet alleen conclusies van het onderzoek werden gedeeld, maar ook duiding van deze resultaten en inzicht in wat je er als medewerker mee kunt. Medewerkers komen immers bij de mensen thuis om te praten over de schade en versterking. Het is dan goed om te weten dat er gevoelens kunnen spelen, variërend van angst voor de beving zelf, gedoe in de schadeprocedure, geen erkenning van hun probleem, geldproblemen of gezondheidsklachten.
Interesse in een Lunch & Learnsessie voor uw organisatie? Wij denken graag mee!

Op zoek naar een partner voor een maatwerkactiviteit of opleiding?

Laat het ons weten!

 

8 + 6 =