Meer kennis van beven

Er gebeurt veel in noord Groningen. Zo is het dorp Loppersum bijvoorbeeld het toneel van een vooruitstrevende test met de nieuwe 5G-techniek voor een zeer snel mobiel netwerk. Dit is een primeur binnen Nederland. We kennen het dorp echter ook van minder positieve berichtgeving. Loppersum ligt namelijk in het hart van het aardbevingsgebied en daar is veel om te doen. Naast het leed dat aardbevingen (en de schade die hierdoor ontstaat) met zich meebrengt, biedt het ook kansen in de bouwsector. Voor studenten van de bouwopleidingen van het Alfa-college is Loppersum een interessante plaats om aan de ene kant bezig te zijn met hun vak en aan de andere kant de connectie te maken met innovatie in en onderzoek naar aardbevingsbestendig bouwen in hun regio. Op 22 november namen ze deel aan een zelf geïnitieerde excursie naar Loppersum en omgeving.

Lezing Fischer pluggen en verankeringen
Het begin van de excursie stond in het teken van een lezing van Fischer pluggen en verankeringen. Het verankeren van constructies vereist gespecialiseerde kennis, zeker als het gaat om aardbevingsbestendig bouwen en is een cruciaal onderdeel van de bouw in noord Groningen. Studenten die later werkzaam zijn in de regio zullen hier ongetwijfeld veel mee te maken krijgen.

Rondleiding testwoning
Het doel van de excursie was om inzicht te krijgen in hoe woningen kunnen scheuren, welke bouwkundige oplossingen er momenteel gebruikt en getest worden en welke versterkingen tekort schieten, maar nog wel veel gebruikt worden. De testwoning van de NAM liet dit goed en duidelijk aan onze studenten zien. Zo viel het op dat aardbevingsbestendig bouwen niet altijd mooi kan zijn. “De bouwkundige oplossingen zijn wel erg aanwezig in de gevel” bedacht een student zich. Soms is bevingsschade van de buitenkant niet goed te zien, maar wel degelijk intern aanwezig. Een student verbaasde zich over hoe klein sommige scheuren waren: “Zo te zien vallen de scheuren best mee, het is een oud huis”.
De rondleiding die ze kregen, werd geleid door twee bouwkundigen, van zowel ingenieursbureau ARUP als van de NAM. Onze studenten kregen de kans om kritische vragen te stellen over onder andere HRBE’s (high risk building elements). Daarnaast waren de studenten erg geïnteresseerd in bouwkundige oplossingen, zoals het verstevigen van goten, het koppelen van vloeren aan wanden en het vervangen van schoorstenen. Dit zijn mooie, praktische vraagstukken die goed aansluiten op hun studie.

Bezoek Meekro
Een belangrijk onderdeel van aardbevingsbestendig bouwen is de schoorsteen. Een schoorsteen is erg zwaar en belast de dak- en draagconstructie. De lichtgewicht schoorstenen van Meekro ontlasten de constructie en zorgen er daarom voor dat aardbevingen minder kans hebben om schade aan de woning te veroorzaken.
Al met al was het een geslaagde dag voor onze studenten. Ze vonden het erg interessant om vooral de praktische oplossingen voor bevingsschade te bekijken. Deze kennis komt ze goed van pas. Veel studenten zullen later namelijk in de regio werkzaam zijn en dan is het aardbevingsvraagstuk een thema dat vaak terug zal komen. Deze excursie liet ook goed zien hoe nuttig, maar ook noodzakelijk, de samenwerking tussen de NAM, onderzoeksinstituten en scholen is.

15 december 2016 | Activiteiten, Nieuws