Nu ook een vmbo keuzedeel Aardbevingsbestendiger bouwen

Alfa-college heeft samen met EPI-kenniscentrum en Fieldlab Practice nu ook een vmbo keuzedeel Aardbevingsbestendiger bouwen ontwikkeld. Dit keuzedeel wordt nu getest bij het Gomaruscollege in Groningen en bij Winkler Prins in Veendam. Ook voor andere vmbo-scholen is het keuzedeel nu al beschikbaar.

Het doel van dit keuzedeel in om leerlingen van het voortgezet onderwijs bekend te maken met wat de oorzaken van bevingen zijn, wat je kunt doen om de schade te beperken en hoe je de schade kunt herstellen en gebouwen kunt versterken. Ook leer je waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van nieuwbouw in het bevingsgebied.

Dit keuzedeel bestaat uit vier hoofdstukken:

  1. De aarde beeft
  2. Aardbevingsschade gebouwen herkennen en beoordelen
  3. Aardbevingsschade herstellen
  4. Aardbevingsbestendiger bouwen

Bij hoofdstuk 1 ga je meer begrijpen van aardbevingen, wat is bijvoorbeeld een tektonische en geïnduceerde aardbeving. In hoofdstuk 2 wordt dieper ingegaan op de soorten bevingsschade, en de kwetsbare punten in een gebouw. Dan staat in hoofdstuk 3 het herstellen van aardbevingsschade centraal en tenslotte in hoofdstuk 4 het aardbevingsbestendiger bouwen volgens de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR 9998) aardbevingsbestendig bouwen.

Het keuzedeel bestaat uit een theoretisch gedeelte waarin de leerling leert om ontwerpprincipes toe te passen en uit te werken in tekeningen en een praktijkgedeelte waarin diverse vormen van schadeherstel kunnen worden beoefend. De combinatie van zien, doen en ervaren maakt het voor de leerling aantrekkelijk om met de keuzemodule aan de slag te gaan.

Omdat het Alfa-college het keuzedeel ‘Aardbevingsbestendiger bouwen’ al sinds 2017 heeft  opgenomen in het onderwijsprogramma voor niveau 4 studenten was het makkelijk om dit keuzedeel te herschrijven als een soort van basis keuzedeel voor het voortgezet onderwijs. Dit is een mooie manier van kennisoverdracht en de meerwaarde voor de docenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs is dat zij nu ook meer inzichten krijgen in de technische gevolgen en oorzaken van bevingen in hun woongebied. Een ander voordeel is dat de aansluiting voor leerlingen die naar het mbo gaan een stuk makkelijker wordt. Binnen dit keuzedeel wordt bijvoorbeeld al gewerkt met het SketchUP-programma 3D tekenen. Op deze manier wordt er ruimtelijk inzicht gekweekt en dit is een mooie aanzet voor het werken met BIM (Bouw Informatie Model). Dit zijn vaste onderwijsvakken voor de technische opleidingen van het mbo, het sluit naadloos op elkaar aan. Hoe mooi is dat, een win-win situatie.

Voor meer informatie over dit keuzedeel kunt u contact opnemen met Richard den Ouden, r.denouden@alfa-college.nl

jan 29, 2019 | Activiteiten, Nieuws