Start nieuwe serie restauratieworkshops Verduurzaming van monumenten (najaar 2020)

Een uitdaging: verduurzaming van monumenten

Energietransitie en daarmee ook de verduurzaming van monumenten en beeldbepalende panden worden belangrijker en komen ook steeds dichterbij.

Voor nieuwbouw is dat al een hele opgave, maar hoe doe je dat voor een pand met geschiedenis? Het is per slot van rekening niet zonder risico en met name de bouwhistorische waarden mogen nu en in de toekomst niet in het gedrang komen. Theoretische en algemene kennis komt meer en meer beschikbaar, maar hoe pas je die dan toe in jouw specifieke geval?

Om hier antwoord op te geven, maar meer nog om je bewust te maken, komt er een nieuwe serie workshops die de theoretische kennis omtrent verduurzamen vertaalt naar jouw specifieke situatie.

 

Bewust worden van mogelijkheden en onmogelijkheden

Deze serie wordt georganiseerd door EPI-kenniscentrum, Erfgoedloket Groningen, ROC Friese Poort (noordelijk centrum erfgoedopleidingen) en Coöperatie Restauratie Noord, met ondersteuning van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren.

De basis is het kennis hebben van je eigen monument en de daarbij van toepassing zijnde mogelijkheden en ook onmogelijkheden. We bezoeken in deze reeks elke keer een aansprekend monument of beeldbepalend pand in de regio, waar we de theorie kunnen koppelen aan de werkelijkheid.

Iedere sessie begint met het je realiseren waar je staat, als het gaat om de historie en opbouw van het pand en wat er tot nu is gedaan qua verduurzaming. Daarbij maken we elke keer de vergelijking met de vorige locatiebezoeken.

Deze nieuwe serie van 6 workshops zal telkens op een avond worden gehouden, gedurende drie uren. Aanvang circa 17.00 uur.

Deze serie stond aanvankelijk gepland in april en mei 2020, maar hebben we vanwege het Coronavirus moeten uitstellen naar september en oktober 2020. We werken nog aan de planning en houden de mensen die zich hebben aangemeld persoonlijk op de hoogte. Aanmelden is nog mogelijk, er zijn enkele plaatsen beschikbaar, 

 

Van gevels, ventilatie en dakbedekking tot ken je eigen monument.

De volgende onderwerpen zullen in zes bijeenkomsten aan bod komen:

OnderwerpDoorLocatie
Ken je monument en het signaleren van kansen in kader van verduurzaming.Annemarie de Groot, Erfgoedloket GroningenHuninga Heem, Oostwold
Dak: rietgedekt / pannendakenRoel Kranenborg, Dakdekkersbedrijf Garnwerd

Pastorie Stedum (o.v.b.)

 

Gevels, glas en kozijnenSiebe van Seijen, Adema architecten en Hein van de Water, SIO2School met den bijbel, Bedum
Wanden en vloerenEefje van Duin, LibauDorpshuis Siddeburen
Installaties en ventilatieWim Bulten, vastgoedondernemerNoorderbad Groningen
Filosofie: Hoe ga jij met jouw monument om?Reinier de Gooijer, architect en Annemarie de Groot, Erfgoedloket GroningenNicolaaskerk, Kloosterburen (o.v.b.)

Zes workshops /lezingen van drie uur, van circa 17.00- 20.00 uur, op diverse locaties in de provincie in (onder voorbehoud) september en oktober 2020.

Interesse?

Aanmelden voor deze workshops kan via op deze pagina.