Een uitdaging: verduurzaming van monumenten

Energietransitie en daarmee ook de verduurzaming van monumenten en beeldbepalende panden worden belangrijker en komen ook steeds dichterbij.

Voor nieuwbouw is dat al een hele opgave, maar hoe doe je dat voor een pand met geschiedenis? Het is per slot van rekening niet zonder risico en met name de bouwhistorische waarden mogen nu en in de toekomst niet in het gedrang komen. Theoretische en algemene kennis komt meer en meer beschikbaar, maar hoe pas je die dan toe in jouw specifieke geval?

Om hier antwoord op te geven, maar meer nog om je bewust te maken, komt er een nieuwe serie workshops die de theoretische kennis omtrent verduurzamen vertaalt naar jouw specifieke situatie.

Data workshops (onder voorbehoud) 7, 14, 21 april en 12, 19 en 26 mei 2020.

Bewust worden van mogelijkheden en onmogelijkheden

Deze serie wordt georganiseerd door EPI-kenniscentrum, Erfgoedloket Groningen, ROC Friese Poort (noordelijk centrum erfgoedopleidingen) en Coöperatie Restauratie Noord, met ondersteuning van de Vereniging Groninger Monument Eigenaren.

De basis is het kennis hebben van je eigen monument en de daarbij van toepassing zijnde mogelijkheden en ook onmogelijkheden. We bezoeken in deze reeks elke keer een aansprekend monument of beeldbepalend pand in de regio, waar we de theorie kunnen koppelen aan de werkelijkheid.

Iedere sessie begint met het je realiseren waar je staat, als het gaat om de historie en opbouw van het pand en wat er tot nu is gedaan qua verduurzaming. Daarbij maken we elke keer de vergelijking met de vorige locatiebezoeken.

Deze nieuwe serie van 6 workshops zal in april en mei 2020 telkens op een dinsdagavond worden gehouden, gedurende drie uren. Aanvang circa 17.00 uur.

We werken nu nog aan het programma om alle details rond te krijgen, als u uw mailadres aan ons doorgeeft houden wij u op de hoogte.

Van gevels, ventilatie en dakbedekking tot ken je eigen monument.

De volgende onderwerpen zullen in zes bijeenkomsten aan bod komen:

OnderwerpDoorLocatie
Ken je monument en het signaleren van kansen in kader van verduurzaming.Annemarie de Groot, Erfgoedloket Groningenn.t.b.
Dak: rietgedekt / pannendakenRoel Kranenborg, Dakdekkersbedrijf Garnwerd

Pastorie Stedum (o.v.b.)

 

Gevels, glas en kozijnenSiebe van Seijen, Adema architecten en Hein van de Water, SIO2School met den bijbel, Bedum (o.v.b.)
Wanden en vloerenEefje van Duin, LibauDorpshuis Siddeburen
Installaties en ventilatieWim Bulten, vastgoedondernemerNoorderbad Groningen
Filosofie: Hoe ga jij met jouw monument om?Annemarie de Groot, Erfgoedloket Groningen en Martin Ettema, ervaringsdeskundige (bewoner 130 jaar oude woning Loppersum)Hotel Spoorzicht, Loppersum (o.v.b.)

Zes workshops /lezingen van drie uur, van circa 17.00- 20.00 uur, op diverse locaties in de provincie op (onder voorbehoud) 7, 14, 21 april en 12, 19 en 26 mei 2020.

Interesse?

De aanmelding voor deze serie workshops en lezingen opent binnenkort. Heeft u interesse in deze workshops? Stuur dan een mail naar info@epi-kenniscentrum.org. Dan houden wij u op de hoogte.