Turkse aardbevingsexpertise op Groningse grond

 

Dat kopt Trouw op maandag 10 april jl. boven een artikel over Ihsan Engin Bal, Turks wetenschapper die per 1 mei aan de Hanzehogeschool Groningen is begonnen als lector Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen bij het Kenniscentrum NoorderRuimte. Hoe je een middeleeuwse moskee beschermt tegen aardbevingen, dat weet Ihsan Engin Bal inmiddels. In zijn bevingsgevoelige thuisland Turkije heeft hij de nodige kennis en ervaring opgedaan. Hij is nu fulltime aan de slag in zijn nieuwe functie. Niet alleen om hier een nieuwe generatie klaar te stomen tot bevingsexpert, ook om de provincie in te trekken. Zijn specialiteit is het versterken van historische gebouwen. ​Het volledige artikel kunt u hieronder lezen.

BuildinG

QuakeShield, een samenwerkingsverband van de Groningse bedrijven Oosterhof Holman en SealteQ, ontwikkelde testapparatuur dat binnenkort een definitieve plek krijgt in BuildinG. Deze testapparatuur, zoals de cyclische vlaktester, zal in het onderzoek van de nieuwe lector een prominente plaats innemen. Met dit apparaat kunnen bouwkundige wandelementen worden onderworpen aan diverse trekkrachten. Ihsan Bal zal er met zijn onderzoeksteam en studenten vaak te vinden zijn. Daarnaast kunnen bedrijven hun innovatieve producten laten testen op de apparatuur van QuakeShield. Ook het EPI-kenniscentrum heeft hierin een rol. Het gaat de ontwikkelde kennis in de praktijk gebruiken om inwoners van de provincie Groningen te helpen bevingsveilig te wonen. 

Met Het Oog Op Morgen

Ook coördinator Jelle Pama van de onderzoeksgroep Aardbevingsbestendig & Kansrijk Groningen van de Hanzehogeschool Groningen en betrokken bij EPI-kenniscentrum was onlangs te horen over de nieuwe ‘aardbevingslector’ uit Turkije in NOS-Met Het Oog Op Morgen. Luister hier naar het radiofragment (vanaf 32:07 min.).

mei 17, 2017 | Activiteiten, Nieuws