Vanwege aanhoudende vraag start 1 november nieuwe serie openbare masterclasses Gaswinning en aardbevingen in Groningen

Voor de derde keer inmiddels, deze serie van zes avondmasterclasses Gaswinning en aardbevingen in Groningen. We gaan “op herhaling” vanwege de aanhoudende vraag. Zo kregen wij ook vanuit de gemeentes in de aardbevingsregio het verzoek om deel te kunnen nemen, met meerdere medewerkers. Natuurlijk werken wij daar graag aan mee. Het masterclassprogramma is deels aangepast. We hebben politieke filosofie toegevoegd, dat wordt verzorgd door Frank Hindriks.

Frank Hindriks is als hoogleraar ethiek, sociale en politieke filosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn class ‘De ethiek van gas en de energietransitie’ gaat Frank Hindriks in op rechtvaardigheid en eerlijkheid binnen het dossier gaswinning en aardbevingen.

Rechtvaardigheid in besluitvorming en het (moeizame) verloop van bestuurlijke en juridische processen is al lange tijd een zeer actueel thema binnen het dossier. Niet voor niets is Herman Bröring van de faculteit der Rechtsgeleerdheid vanaf de eerste reeks docent in de masterclasses. Zijn masterclass zorgt altijd voor veel gespreksstof, niet alleen tijdens de avond maar ook daarna.

Voor de medewerkers van de gemeentes is politieke filosofie een dagelijks fenomeen. Al met al dus genoeg aanleiding om dit thema toe te voegen aan de reeks. Een interessante doorontwikkeling van de inhoud van de masterclasses!

Voor een breed publiek

We hebben deze serie ontwikkeld voor een zo breed mogelijk publiek, van bestuurder en professional tot burger en student. Gedurende zes masterclasses (tussen 1 november en 14 december) duiken we in een variëteit aan onderwerpen gerelateerd aan de aardbevingsproblematiek in Groningen. Aan de orde komen o.a. geologische oorzaken van aardbevingen, de impact ervan op de huizenprijzen, schadeloosstelling waardedaling en de energietransitie.

Docenten vanuit verschillende expertises delen hun inzicht op het gebied van de gaswinning en aardbevingen, zodat deelnemers een interdisciplinaire blik krijgen op het dossier. Aan het einde van de masterclasses zijn deelnemers in staat om de situatie in Groningen op een integrale manier te begrijpen en te reflecteren op de sociale, maatschappelijke, economische en bestuurlijke complexiteiten gerelateerd aan de problematiek. Bovendien biedt het deelnemers een unieke kans om hun eigen netwerk, met als gedeelde interesse de Groningse situatie, te vergroten.

De masterclasses zijn een initiatief van en worden aangeboden door Sustainable Society (Rijksuniversiteit Groningen) en EPI-kenniscentrum. Aanmelden voor de masterclasses kan hier, tot en met 24 oktober maar let op, vol is vol!

Interesse in masterclasses in 2019? Stuur dan een e-mail naar info@epi-kenniscentrum.org. Wij houden u dan persoonlijk op de hoogte.

okt 2, 2018 | Activiteiten, Nieuws